Medvjeđi luk - srijemuš, divlji luk ili šumski luk.
Medvjeđi luk naraste do visine od između 20 - 40 cm.
Stabljika je trostrana, bijeli su cvijetovi skupljeni u višestruke, štitaste gronje.
Listovi su eliptični, na dugim peteljkama. Sjeme je crne boje,okruglo. Lukovice su male i izduženog oblika.
Svi su dijelovi biljke jestivi - lukovice, listovi, peteljke cvijetova, cvijet i nezreli, zeleni plodovi. Za jelo se listovi beru do cvatnje, uz napomenu da su najukusniji oni posve mladi, prije izbijanja cvijetne stapke.
Sukladno arheološkim nalazima biljka se koristi već nekih 5000 godina.
Odličan izbor za proljetno čišćenje organizma.
Medvjeđi luk raste u vlažnim listopadnim šumama, dolinama i uz potoke do 1900 metara nadmorske visine. Uočljiv je u šumi, a također ima miris po češnjaku što se osjeti u zraku.
Konzumirajte ga kao salatu, dodavajte u jela, gulaše. U ovo doba godine zamjenite obični luk sa medvjeđim lukom.
Ljekovita svojstva medvjeđeg luka
- Poboljšava pamćenje
- Pomaže kod katara pluća i drugih respiratornih tegoba
- Sprječava bolesti krvnih žila
- Blagotvorno djeluje na želudac i crijeva
- Tjera parazite
- Pomaže kod nesanice i vrtoglavice
- Čisti organizam
- Poboljšava izgled kože
- Pomaže kod osteoporoze i artritisa
Budite oprezni kod branja medvjeđeg luka jer on ima svoje otrovne dvojnike : mrazovac, čemeriku i đurđicu. Oni izgledaju slično, ali im je miris bitno različit.
Mrazovac raste tek u jesen po livadama, a đurđica ima slično stanište, ali i kožnatije listove.
Ako niste sigurni, posavjetujte se sa iskusnom osobom.
Dio preuzet sa : Wikipedia