Bijeli ili pitomi sljez je trajnica što naraste do 1,5 metara.
Stabljika je uspravna, slabo razgranata.
Listovi su trokutasti, ali jako urezani i nazubljeni.
Cvjetovi su bijeli ili bijeloružićasti, a stvaraju se od lipnja do rujna.
Listovi se ubiru u proljeće, a cvjetovi u vrijeme cvatnje.
Korijen se iskopava u jesen.
Raste uz rijeke, na vlažnim livadama, u jarcima.
Cijela biljka je ljekovita.
Osnažuje imunitet i dobro djeluje na nadraženu kožu i sluznicu, pomaže kod tegoba probavnog trakta (čirevi, upale, proljevi), umiruju nadraženu usnu šupljinu i grlo. Pomaže kod nesanice, te je pogodna za djecu.
Korijen namočen u vodi koristi se pri začepljenju nosa, posebno je preporučljiv kod male djece.
Čaj od bijelog sljeza
Čaj se može pripremiti od cvjetova, listova ili korijena.
Kako sadrži mnogo sluzi, najbolje je biljne dijelove namočiti u hladnoj vodi (dvije čajne žlice preliti sa šalicom vode) i tako ostaviti da odstoje nekoliko sati.
Potom ga treba procijediti, a po potrebi se može i lagano ugrijati.
Sirup od bijelog sljeza
- 500g sljeza
- 1 dl 96% alkohola
- 1,5 l vode
- 150g šećera
Svježi korijen sljeza ogulimo i narežemo na kockice.
Stavimo ih u staklenke, prelijemo vodom i alkoholom te zatvorimo.
Smjesa, uz povremeno miješanje, treba odstajati jedan dan na toplom mjestu.
Potom je procijedimo i umiješamo šećer te kuhamo dok se ne zgusne u sirup.
Sirup koristimo, prema potrebi, kod kašlja i upale grla.