Mudre izreke

Da li znate kakvo i od kuda je meso koje kupujete? Većina ljudi ne zna.

Kada kupite meso, očekujete da bude visoke kvalitete. Nažalost, sudeći posve češćim natpisima pa raznim medijima, meso koje kupujemo je sve sumnjivije kvalitete i podrijetla.

Od početka tvorničkih farmi meso koje se nudi na policama prodavaonica prehrambenih namirnica nije ništa drugo nego kemijski koktel spreman za uništenje vašeg zdravlja. Ipak, milijuni kupaca i dalje kupuju meso bez poznavanja zdravstvenih rizika.

Zašto nikada ne bi trebali kupiti meso iz tvorničkih farmi?

Kako bi se povećala dobit, farme stavljaju što više životinja u isti prostor, ostavljajući vrlo malo prostora životinjama za kretanje.

U ovakvim strašnim uvjetima životinje žive u vlastitom otpadu, što ih čini podložnim bolestima.

Za borbu protiv bolesti koje dolaze s nehigijenskim uvjetima, životinje se pumpa s asortimanom antibiotika i drugih lijekova za prevenciju bolesti. Povrh svega, životinje dobivaju i injekcije pune spolnih hormona koji ubrzavaju rast.

Životinje se hrane jednoličnim smjesama s visokim udjelom GMO kukuruze ili smjesama na bazi jeftine soje, a takva hrana u kombinaciji s lijekovima uzrokuju da životinje naglo rastu smanjujući kvalitetu mesa.

Životinjsko meso koje je puno razno raznih antibiotika postaje otporno na stotine opasnih patogena koji uzrokuju bolesti kod ljudi nakon što konzumiraju takvo meso.

Kada shvatite da  ne bi trebali konzumirati meso koje dolazi iz tvorničkih farmi, trebali bi početi tražiti alternativne izvore za kupovinu hrane. I uvriježeno mišljenje je da je najbolji izbor kupiti organski, i, ako je moguće, kupiti od lokalnih gospodarstava. No, to često nije niti lako niti moguće.

Zašto kupnja organske hrane nije dovoljno dobra?

Kupnja organske hrane je dobro osiguranje protiv antibiotika i hormona koji se inače daju na tvorničkim farmama. Čak je i dovoljno dobro osiguranje da životinje jedu ne GMO hranu. ali to ne osigurava da životinje jedu prirodnu hranu.krava-pasnjak

Na primjer, kravlja prirodna prehrana su vlaknaste biljke poput trave. Dakle, dopuštajući kravi da jede svoju prirodnu hranu jamči meso puno zdrave masti poput CLA (konjugirana linolna kiselina), kao i beta-karotena, vitamina E, i mikronutrijenata poput kalija, željeza, cink, fosfor i natrij. Ove hranjive tvari su niske ili nedostaju kravama koje su hranjene standardnim visoko kukuruznom hranom.

Zato sljedeći put kada kupujete komad govedine, potražite naljepnicu koja vam govori da je to meso od krave koja se hranila organskom hranom. Isto vrijedi i za kokoši i svinje. Ako je životinja hranjena organskom hranom, meso će biti mnogo kvalitetnije od mesa životinje koja je hranjena smjesom i drugim dodacima prehrani.

Dva uvjeta koja moraju lokalni proizvođači mesa zadovoljiti prije nego kupite od njih

Uvjet #1: Životni uvjeti životinje

Sljedeći put kada ćete ići na tržnicu, upitajte poljoprivrednika da li možete posjetiti njegovo gospodarstvo.

Većina poljoprivrednika se neće protiviti ovom zahtjevu. Kada ste tamo, promotrite uvjete u kojima žive životinje. pogledajte da li životinje imaju pristup prirodnom staništu da slobodno lutaju, da se igraju i vježbaju.

Na primjer, to nema puno smisla ako kokoši trčkaraju slobodno po betonskom podu s umjetnom rasvjetom. One trebaju biti u njihovom prirodnom staništu - odnosno, pod suncem, na zemlji, gdje se mogu jesti travu i kukce.

Također se želite osigurati da se područja u kojima životinje žive čista i uredna. Uvjeti života životinja izravno utječu na njihovo zdravlje, što izravno utječe na kvalitetu mesa koju ćete jesti.

Uvjet #2: Hrana životinja

Želite li vidjeti kako se hrane životinje i kakvom hranom? Klima u kojoj živite će imati veliku ulogu u prehrani životinja.

Na primjer, ako živite u području gdje su jake zime, stoka ne može ići na ispašu na travi tijekom cijele godine. Dakle, životinje bi u zimskim mjesecima trebale dobivati kvalitetnu hranu tipa sijena.

Ako vidite da poljoprivrednih hrani stoku stočnom hranom, pitajte ga kakva je to hrana. Ako je hrana temeljena na žitu, uvjerite se da žito nije GMO. Najvažnija stvar je da životinje imaju pristup svojoj prirodnoj prehrani barem dio godine.

Dakle, u slučaju goveda, da mogu na pašu barem tijekom ljetnih mjeseci. Ako sve što vidite je staja i stočna hrana, te krave ne idu na ispašu, što znači da nemaju pristup njihovoj prirodnoj prehrani. To je veliki problem i nedostatak.

Nakon što ste pronašli farmu koja zadovoljava ove uvjete, možete kupiti od njih, bez brige, znajući da će proizvedeno meso biti najviše kvalitete.

Što možete promijeniti?

Tužno je da moramo paziti da se ne hranimo mesom bogatim kemijskim koktelima.

Uz nedostatak bilo kakve stvarne nadzorne vlasti, sami se moramo brinuti kakvu hranu ćemo jesti i kako će to utjecati na naše zdravlje.

Kada odlučite da kupujete meso samo od lokalnih trgovaca, meso provjerene kvalitete, direktno utječete na svoju kvalitetu života i zdravlje. Ako većina ljudi počne tako razmišljati, možda se nešto promijeni i na globalnom planu.

Izvori:
http://www.motherearthnews.com/homesteading-and-livestock/beef-industry-zmaz08fmzmcc.aspx
http://www.nal.usda.gov/afsic/pubs/ofp/ofp.shtml
http://authoritynutrition.com/grass-fed-vs-grain-fed-beef/

Iznad glave

flight-radar-24