Mudre izreke

Dolaskom vrućih ljetnih dana i početkom godišnjih odmora počinje odlazak na plažu.

Čim se sjetim plaže i mora, na pamet mi padne pečena i kuhana kukuruza i ljudi koji masovno uživaju u tim delicijama.

Kukuruz možemo jesti na nekoliko raznovrsnih načina, a donosimo vam nama najukusnije.

Isprobajte!!!

 
Kuhani i pečeni kukuruz

Iako za većinu voća i povrća vrijedi pravilo da se termičkom obradom uništavaju vitamini, to pravilo ne vrijedi za kukuruz.

Prilikom termičke obrade kukuruza, kuhanja ili pečenja, dolazi do oslobađanja molekula s antioksidativnim sposobnostima, što povećava njegovu moć zaštite organizma od štetnih slobodnih radikala.

Osim toga, ovakva obrada povećava i aktivnost antioksidativnih molekula i nivo fito-materija kojima kukuruz obiluje, a kojima se pripisuju antikancerogena svojstva.

 
Kukuruzna krupica i kukuruzni žganci

zganciS razlogom su nam roditelji kao djeci često govorili „Moraš još puno žganaca pojesti“.

Danas se zaboravlja zdravstvena vrijednost jedne tako vrijedne namirnice kao što je kukuruzna krupica.

Kukuruzna krupica je nutritivno vrijedna namirnica koja ne opterećuje organizam suvišnim kalorijama. Naime, 60 g kuhane krupice (otprilike obrok za jednu osobu) sadrži samo 44 kcal, 2 g masti, pri čemu prevladavaju višestruko i jednostruko nezasićene masnoće i 44 g ugljikohidrata.

Kalorijska vrijednost palente zavisi i od sastojaka koji joj se dodaju. Primjerice, dodatak samo 20 grama maslaca podiže kalorijsku vrijednost palente na 370, pri čemu se sadržaj masnoća povećava za otprilike 15 g.

Palenta sadrži beta karoten, provitamin A, a ujedno je vrlo dobar izvor tiamina (vitamina B1), kao i mnogih drugih vitamina i minerala, uključujući vitamin B5, folnu kiselinu, niacin, vitamin C, fosfor, kalcij i magnezij.

 
Kornfleks

Kornfleks je izrazito zdrav i hranljiv proizvod dobiven iz kukuruza.

Bogat je škrobom, proteinima, mineralima. Kao dobar laksativ čisti i poboljšava rad crijeva.

Ovdje je naglasak na običnom kukuruznom kornfleksu bez raznih dodataka i bez dodataka suvišnog šećera što ne samo da nije zdrava, već bi se usudili reći i izrazito loše za zdravlje.

 
Kokice

kokiceKokice sadrže tvar triptofan, koju tijelo pretvara u serotonin - prirodno sredstvo protiv depresije i tjeskobe. Također su bogate i ugljikohidratima pa potiču otpuštanje inzulina u krvotok, a inzulin pred sobom čisti sve aminokiseline koje bi triptofanu blokirale ulazak u mozak. Zahvaljujući inzulinu, triptofanu je put čist i on se probija do mozga, gdje se pretvara u „hormon sreće“ serotonin. Ta tvar daje osjećaj ugodnosti i zadovoljstva, omogućava normalan san, smanjuje apetit i podiže toleranciju na bol. Zato slijedeći put kad pojedete hrpu kokica nemojte osjećati grižnju savjesti.

I one vam pomažu da se osjećate bolje. Mogu poslužiti i instant kokice iz mikrovalne, ali pripazite da ne sadrže previše dodanih masti. Za još bolje raspoloženje dodajte kokicama malo bjelančevina - odličan izbor je rastopljeni sir.

Iznad glave

flight-radar-24