Mudre izreke

S obzirom da se nigdje u Bibliji ne navodi točan datum Isusovog rođenja, datum Božića je dogovoren na 25.12. godine 330.

U ono vrijeme tog dana u Rimu se slavio blagdan Nepobjedivog Sunca – Natalis Solis Invicti, u Grčkoj Dioniza, a stari Egipćani su slavili rođenje Horusa. Taj dan vidi se pobjeda svjetla nad tamom, odnosno očigledno je da se dan produljuje, a noć postaje sve kraća.

bozic-salajČeški kralj Vjenceslav (Vaclav)  u 10. Stoljeću započeo je običaj pečenja raznih kolača i darivanja siromašnima i nemoćnima u vrijeme Božića.

Priča kaže kako je Vaclav s prozora kraljevske palače vidio siromaha koji je na ulici tražio nešto jelo, napunio košaru hranom i odnio mu. Također je priredio božićnu gozbu za svoje najsiromašnije podanike.

Božić je u većini kršćanskih država svijete vrijeme kad trgovci zarade dobar dio godišnjeg prometa, no nije uvijek bilo tako. Od 1659. do 1681. godine u Bostonu je proslava Božića bila zabranjena, a prekršitelji su plaćali visoku kaznu od 5 šilinga.

Amerikanci su odgovorni za većinu urbanih mitova oko Božića, pa je tako Djed Božićnjak koji leti na sanjkama prvi puta spomenut u seriji kratkih priča Washingtona Irvinga "The Sketch Book of Geoffrey Crayon".  U snu glavnog junaka sv. Nikola leti nebom u kolima. S vremenom je od sv. Nikole nastao Djed Božićnjak.

U današnje vrijeme susjedi se natječu tko će više okititi svjetlećim lampicama kuću i dvorište, a polazište božićnih lampica nalazimo u Thomasu Edisonu. Tri godine nakon što je Thomas Edison izumio žarulju 1879. godine, Edward H. Johnoson, Edisonov suradnik, napravio je prve božićne žaruljice i ponosno ih objesio u svom stanu u New Yorku, gdje su izazvale pravu senzaciju. Nekoliko godina kasnije počela je masovna proizvodnja božićnih lampica.

U austrijsko selo Christkindl (u prijevodu Dijete Isusu) stižu godišnje tisuće pisama naslovljenih na malog Isusa. Tamošnja pošta od 1950. godine odgovara na sva pisma.
Adresa: Dijete Isus – Christkindl, Postamt, A-4411 Christkindl, Austrija.

bozic-drvoU svakoj državi  Božićni običaji se razlikuju.

Tako u Japanu Božić se slavi po uzoru na zapadne zemlje iako nisu kršćanska zemlja. Na Božić je službeni nacionalni praznik zbog rođendana trenutačnog cara Akihita 23. prosinca.

U Kini Božić se slavio u sklopu nacionalnog praznika jer je 25. prosinca 1947. potpisan ustav Republike Kine. Od 2001. ukinut je taj praznik, ali se Božić ipak ponegdje neslužbeno slavi.

U Meksiku ljudi idu od vrata do vrata čestitajući, poput tri mudraca koji su posjetili Isusa a katkad ih pozovu u kuću sudjeluju u razbijanju jedne vrste šarenog spremnika na užetu ispunjenog slatkišima - piñata.

Iznad glave

flight-radar-24