Mudre izreke


O vama i vašim aktivnostima ovisi struktura mozga - umrežavanje i stvaranje sinapsi.

Svaki put kad osoba doživi novo iskustvo ili primi jedan bit informacije uspostavlja se nova veza.

Svaka informacija poruka putuje vašim tijelom električnim i kemijskim putem i neprekidno se pretvara iz jednog oblika u drugi.

Poruka putuje poput električne struje uzduž aksona, a onda se pretvara u kemijski tok (neuroprijenosnik) koji preskače preko mjesta kontakta (sinapsa) na drugu stanicu. 

Uravnotežena i kvalitetna prehrana - „gorivo“ za rad mozga

 • povrce-meso-zdravoSvaki nedostatak u hranjivim tvarima može sniziti razinu određenih neuroprijenosnika i tako štetno utjecati na ponašanja za koja su odgovorni.    
 • Izvor mozgovnog elektriciteta - dobra hrana u kombinaciji s kisikom.
 • Glukoza potrebna za dobivanje energije – važnost voća i povrća  jer obiluju glukozom.       
 • Hrana bogata lecitinom  - kikiriki, grahorice soje i kvaščeve gljivice, jaja, losos, nemasno goveđe meso.
 • Linoleička kiselina – višestruko nezasićene masti u kukuruznom ulju - čajna žličica dnevno.
 • Nedostatak željeza - glavni uzrok slabog mentalnog uratka - „ nedostatak smanjuje raspon pažnje, izaziva kašnjenje razvoja snage razumijevanja i rasuđivanja,narušava učenje i pamćenje.“
 • Važnost natrija i kalija -  svaki od vaših 100 milijardi neurona može imati do jednog milijuna natrijevih pumpi koje su vitalne za prijenos mozgovnih poruka-natrij i kalij opskrbljuju te pumpe energijom - gotovo sve voće bogato kalijem osobito  banane,naranče,marelice,dinje,breskve-ali i krumpiri,rajčica,buča.

Pravila prehrane

 • 1. Jedite obilan doručak,najbolje s puno svježeg voća.
 • Pojedite dobar ručak koji uključuje mnogo proteina, po mogućnosti sa salatom od svježeg povrća.
 • povce-mrkva-cjetacaNeka riba, lješnjaci, orasi, bademi kao i „povrtne masnoće“ budu ključni dio prehrane.
 • Biljna ulja i koštuničavo voće glavni su izvor linoleičke kiseline.
 • Pročistite svoje tijelo od toksina - jedan mogući način za to je da pijete mnogo vode - svježa voda reaktivira tijelo,dok ga  kava,čaj i gazirana bezalkoholna pića dehidriraju                                                                                                                                                                                    fizička aktivnost redovito vježbanje omogućava dobru opskrbu kisikom , i poboljšava umrežavanje  neurona u malom mozgu koji je odgovoran za sve pokrete, ali  i za uskladivanje spoznajnih procesa.

 

Fizička aktivnost potiče  disanje i dobru opskrbu kisikom   
                                                                                                                       

Mali mozak  motoričko središte mozga-upravlja kretanjem (posebno povezan s ravnotežom,držanjem i grubim motoričkim vještinama ,ali otkriveno je da igra presudnu ulogu u usklađivanju misaonih procesa i donošenju odluka.

Fizičkom aktivnošću ojačat će neuronske veze u malom mozgu, a snažan mali mozak omogućit će bolje rješavanje problema i mentalno planiranje.

Rezultat  redovitih fizičkih aktivnosti

 • fizička kondicija
 • dobra opskrba kisikom
 • dobra umreženost i snaga neurona u malom mozgu    

Rezultat redovitih zahtjevnih spoznajnih aktivnosti

 • mentalna kondicija
 • usavršene vještine obrade podataka
 • razvoj iučvršćenje dobre umreženosti neurona malog mozga

 

Mentalno stanje - pod snažnim smo utjecajem emocija i onoga što mislimo      
                                       

meditacija-covjek-zenaKao što razliČita hrana može potaknuti 70 vaših neuroprijenosnika, to može i vaše mentalno stanje.

Pozitivne i negativne misli mogu prouzrokovati velike promjene u načinu kako mozak prerađuje,pohranjuje i priziva informacije: u stvari promjene ili sposobnosti učenja.
U emocionalno dobrom raspoloženju, mozak ce oslobađati endorfine koji potiču tijek acetilholina, vitalnog neroprijenosnika koji daje naredbu za utiskivanje novih iskustava u različite dijelove mozga.


Ocjena kako doslovce sve bolesti obuhvaćaju psihosomatsku komponentu čak i kad nisu izazvane psihosomatskim čimbenicima još ne tako davno bila je dočekivana sa skepsom. Najnovija tehnološka dostignuća omogućila su, međutim, da se istraže molekularni temelji emocija, zahvaljujući čemu se uvidjelo kako su molekule emocija u neraskidivoj vezi sa čovjekovom fiziologijom, kako kemijske tvari u tijelima čine dinamičnu informacijsku mrežu koja povezuje um i tijelo.

Molekule emocija (peptidi) upravljaju svim sustavima tijela i taj komunikacijski sustav zapravo je dokaz inteligencije tijelouma, inteligencije dovoljno mudre da bi težila k zdravlju.

Peptidi povezuju tjelesne organe i sustave u jedinstvenu mrežu koja na unutarnje i vanjske promjene odgovara složenim, precizno usklađenim reakcijama.

Peptidi su notni zapis koji obuhvaća tonove, fraze i ritmove zahvaljujući kojima orkestar – tijelo – svira kao povezana cjelina. Posljedična glazba je raspoloženje ili osjećaj koji subjektivno doživljavate kao svoje emocije.

Iznad glave

flight-radar-24