Mudre izreke

Razvoj rimske medicine bio je pod izrazitim utjecajem Grčke i ne može se promatrati bez pogleda na civilizaciju od koje su Rimljani mnogo toga kopirali.

rimljani1Na grčkom tlu se medicina počela razvijati još u trećem tisućljeću prije Krista pod izrazitim utjecajem Egipta i Mezopotamije.

U Homerovim epovima "Ilijadi" i "Odiseji" još prevladavaju magijsko-religiozna medicinska shvaćanja, ali se u opisu ratnih povreda i njihova liječenja opaža znanstvena podloga.

Slavni grčki liječnik, a kasnije i bog liječništva Asklepije, zaštitnik je liječnika i pacijenata, te su mu izgrađena mnoga znamenita svetišta i hramovi koji su zapravo bili zdravstvene ustanove.

Rimljani su njegovali civiliziranost i kulturu, pa je tako čisto, njegovano tijelo, lijepo ošišana kosa i obrijana brada oznaka urbanitas, civiliziranosti.

Ta civiliziranost je predstavljala razliku između građanina i divljaka koji je zapušten i smrdljiv. 

Briga o tijelu ujedno znači i briga o ponašanju, stavu, jednom riječju o ugledu (dignitas).

Tijekom prvih stoljeća Rima pater familias je brinuo o zdravlju svoje familije.

Tako je primjerice najbolji način da novorođenče bude zdravo bilo je da mu se tri puta pljune na grudi, uz izgovaranje “magijskih riječi”!).

Lišće i korenje, životinjska mast, ulje, putar (koji se, inače, nije koristio u prehrani), bili su dovoljni da izliječe one koje je smrt poštedjela. Katon Stariji je čak smislio spravu koja je pomagala kod prijeloma.

Biljka koja je bila skoro univerzalni lijek je laserpicium gladijatori(biljka iz porodice štitonoša), čiji sok su koristili za probavu, da rane brže zarastaju, služila je kao protuotrov zmijskom ujedu, liječila upalu grla, žuticu, pa čak i ćelavost, koje su se Rimljani užasavali toliko da su muškarci stavljali obloge napravljene od mješavine laserpicium-a, šafrana, bibera i izmeta štakora….

Stari Rimljani su pak golema moć davali i vuni. Neoprana vuna umočena u mješavinu zdrobljene rute i masti, koristila se za ublažavanje udaraca i oteklina. Vuna ovna, oprana u hladnoj vodi i namočena u ulju koristila se za upale maternice. Vuna namočena u mješavinu ulja, sumpora, octa, smole i sode koristila se za liječenje lumbaga.

I kupusu se pridavala velika moć, pa se tako za podizanje imuniteta savjetovala konzumacija kupusa ili pijenje urina osobe koja je jela kupus.

Posebno je bila organizirana liječnička služba u vojsci i mornarici, a u vojnoj medicini je kirurgija zauzimala prvo mjesto. Operacije su se izvodile bez anestezije, te su bolesnici tijekom operacije često umirali. Uz velike vojne logore otvarale su se prave bolnice za bolesnike i teške ranjenike.

Rimski čaj za čišćenje krvi

salica-caja2

Pomiješajte list breze, hajdučku travu (stolisnik), trputac i list koprive.

Čaj se priprema tako da se jedna šaka mješavine potopi u dva decilitra provrele vode i ostavi dva sata da odstoji.

Kad se procijedi, spreman je za konzumaciju.

Mješavinu čuvajte u staklenoj posudi.

 

 

Ovaj čaj su Rimljani koristili kao sredstvo protiv posljedica ugriza divljih životinja i uboda škorpiona, čišćenje i poboljšanje krvi, pomaže snižavanju šećera u krvi, za poremećaje sna, kod bolesti slezene, za grčeve u želucu, čireve, bolesti pluća, bolove u leđima, neredovite menstruacije, hemoroide i mnoge druge boljetice.

Iznad glave

flight-radar-24