Mudre izreke

Raste u busenima, ali i pojedinačno. Često obraste čitavo deblo drveta.

Gljive se beru u travnju i svibnju.

Treba ih tražiti u močvari Medjame, pretražiti rukavce stare Česme, obale rijeka  Česme i Glogovnice, kao i mnoge naše potoke.

Opis gljive

Klobuk: do 10 cm širok, najprije polukružan zatim raširen, sredina uleknuta, bijelo žućkast, sa karakterističnim smeđe crnkastim ljuskama koje su uz rub rjeđe.

Listići: vrlo gusti, pomiješani s kraćima, uski, suženi na oba kraja, plitko i gusto nazubljene oštrice, bjelkasti i blijedo krem, spuštaju se po stručku.

Stručak: dug do 6 cm, gore širok dolje se vidno suzuje, pun, žilav, djelomično pokriven smeđe crnim ljuskicama, kod mlađih (tik pod listićima) ostatak vela kojim su bili prekriti mladi listići.

gljive no

Meso: bijelo, u klobuku tanko, mladih plodišta mekano, starijih žilavo, u stručku se teško čiha, miris ugodan (prema nekoj mirodiji), okus ugodan.

Stanište: javlja se rano u proljeće, na vlažnom trulom drvu vrbe, topole, jasena, rijetko na drugim listačama, uz rijeke, potoke, vode stajačice, naročito na drvu koje jednim dijelom u vodi ili ukopano u tlo pokraj vode, rastu i prividno na tlu iz ukopanog trulog drva.

Jestivost: ukusna, jedu se mlada plodišta, starija su žilava.

Ako ne poznate gljive, ne berite sami. Za prvi put uzmite iskusnog gljivara da vam pokaže jestive gljive.

Napisao: Quer. – Bolet.  Čazma, travanj 2015.

Iznad glave

flight-radar-24