Mudre izreke

Od kada se čovjek počeo baviti poljoprivredom i uzgajati kulture, traje rat između ljudskog roda i kukaca. U današnje vrijeme poljoprivrednici bombardirani su različitim vrstama pesticida, fungicida i insekticida da se mnogi u toj šumi teško snalaze, a o utjecaju na zdravlje ne trebamo niti pisati.

Organski pesticidi iz drevnoga doba bili su slabiji od današnjih i ubijali su samo kukce protiv kojih su bili usmjereni, dok takozvano biološko oružje, to jest grabežljiva stvorenja koja su prirodni neprijatelji štetnika, nude još specifičniju zaštitu.

stara-knjigaNajstariji zapisi potječu iz Kine, najbogatijeg poljodjelskog društva Staroga svijeta. Sačuvane knjige opisuju sve mjere opreza što ih valja poduzeti da se sačuva urod u svakoj fazi poljodjelskog ciklusa, od sjetve pa do čuvanja uroda. Prije sjetve bi se pesticidima škropilo tlo da se pobiju kukci i korov. U razdoblju vegetacije biljke su se ponovno prskale da se odbiju razne životinje.

Na breskve bi se vješale svjetiljke da plodove ne napadnu kukci, koji bi išli na svjetlo i spalio bi ih plamen. A rat protiv štetnika nastavljao bi se i kod kuće.

U knjige se kao zaštita protiv moljaca stavljalo lišće rutvice, a komarci bi se tjerali paljenjem smjesa različitih trava.

Da su i stari Rimljani bili odlični kemičari pokazuje podatak da su palili češnjak kako bi rastjerali ptice i gusjenice.

A zgnječeno čempresovo lišće miješali su sa sjemenom, te bi dobivali cijanovodičnu kiselinu koja je inače odličan insekticid.

Često mislimo da suvremeni napredak čini naš život puno lakšim i pitamo se kako su ljudi prije živjeli, ali uvijek su se nalazila rješenja, često puta mnogo bolja od današnjih.

Iznad glave

flight-radar-24