Mudre izreke

Ružmarin  je vrlo razgranata, grmolika zimzelena biljka igličastih listova i krhkih svjetloplavih cvjetova, koja naraste od od jednog do tri metra visine, drvenasta samo u donjem dijelu, s gustim, na rubovima prema dolje savijenim listovima.
Tanki, tamnozeleni igličasti listovi intenzivnog su mirisa te pikantno ljutog, oporog i gorkog okusa.

 ruzmarin

 • za poboljšanje pamćenja i koncentracije
 • protiv depresije
 • kod glavobolje
 • kao prirodan antibiotik
 • kod bolova u mišićima
 • kod gihta i reumatizma
 • kod probavnih smetnji i grčeva
 • za stimulaciju rada bubrega
 • kod opadanja kose i prhuti
 • kao prirodan afrodizijak


Ružmarinovo vino – napravi kod kuće

Vino se dobiva tako što se otkinu mladice zelenog ružmarina te ih se prelije bijelim vinom. Nakon nekoliko dana smjesa se procijedi i spremna je za upotrebu.

Ružmarinovo vino stimulira mozak i živčani sustav, poboljšava cirkulaciju i rad bubrega te dobar je lijek za glavobolju.

 

Čaj ružmarina

Mladi vrhovi, listovi i cvijet mogu biti pripravljeni kao čaj, koji je dobar lijek za glavobolje, grčeve u želucu, prehlade i živčane bolesti.

Ukoliko patite od depresije, inhalacija pare čaja ružmarina će vam pomoći u liječenju.

Čaj ružmarina blagotvorno djeluje i na opuštanje mišića, probavne smetnje i menstrualne grčeve.

 

Kao afrodizijak

Božica ljubavi Afrodita na mnogim je slikama prikazana s grančicom ružmarina. On poboljšava cirkulaciju, smanjuje umor i jača libido. Spravite si čaj i uživajte u gorkatom okusu. Eterično ulje ružmarina za masažu je dobrodošlo u kući!

 

Kod problema s cirkulacijom

ružmarin 1,8 cineol pokreće arterijsku cirkulaciju. Zajedno s čempresom i cedrom himalajskim idealan je za poticanje cirkulacije. U 30 ml baznog ulja dodajte 10 kapi ružmarina, 8 kapi čempresa, 6 kapi cedra, te 10 kapi lavande prave. Nanesite lokalno i potaknut ćete cirkulaciju, limfu i opustiti napete mišiće.

 

Ružmarin i psiha

Ružmarin stimulira cijeli organizam, a i misaone procese - sjećate li se umorno i bez energije, ujutro, nakon tuširanja, raspršite po tijelu ružmarinovu maglicu.
Aromalampicu s 10 kapi ružmarina i 5 kapi eukaliptusa upalite kod učenja ili nekih misaonih procesa. Naime, znanstveno je dokazano da je pamćenje ključnih činjenica bolje i lakše ukoliko se koriste eterična ulja. Ružmarin olakšava sistematizaciju znanja i njegovu primjenu, pa je i rezultat testova bolji.

Na emocionalnoj razini, ružmarin daje snagu i ustrajnost. Imate li neki bolni i težak odnos, ružmarin će pomoći u uzajamnom iskazivanju osjećaja i rješavanju.

 

Ružmarin za kosu i kožu

 • Napravite sami  tonik za čišćenje lica dodate u 100 ml prokuhane vode 10 kapi ružmarinovog ulja.  Ružmarinovo ulje dijeluje antiseptički i antibakterijski. Osim mekane kože, imate i prevenciju protiv prištića i te djelujete preventivno protiv bora.
 • Kada je nanosite na vlasište, ova biljka poboljšava cirkulaciju i nježno uklanja perut i višak masnoće s kose. Ružmarin daje kosi sjaj, a potiče i njezin rast i oporavak.
 • Pripremite sami ružmarinov čaj za oporavak kose: ulijte u šalicu kipuće vode dvije do tri čajne žličice svježeg ili suhog lišća ružmarina, poklopite i ostavite da odstoji 10 minuta. Procijedite. Pijte dvije šalice čaja dnevno.
 • Čaj od ružmarina možete koristiti i kao tonik za ispiranje kose.

 

Za čišćenje

S obzirom da djeluje na bakterije i gljivice ružmarin se može koristiti i kao sredstvo za čišćenje u kuhinji (radne površine, staklo). U 60ml vode dodajte 20ml octa (jabučnog) i 10ml alkohola. U to dodajte eterična ulja: 10 kapi limuna, 10 kapi ružmarina i 5 kapi lavande. Promiješajte i raspršite po površini.

Jela sa ružmarinom su specifičnog okusa, ali o tome ćemo u drugoj temi !

Iznad glave

flight-radar-24