Mudre izreke

Upala sinusa sa kojom su popratne glavobolje, grlobolja i kašalj je česta u ovo doba godine. Bitno je intervenirati odmah da akutna upala ne postane kronična.  Kod prirodnog liječenja moramo znati da ide polakše nego liječenje antibioticima i sredstvima iz ljekarne, ali trajnjije liječimo organizam i nemamo štetnih posljedica od lijekova.

Korijen gaveza u rakiji

Otopina gaveza u rakiji koju možete i sami napraviti pomaže kod sinusititsa. Mažite otopinom čelo i lice više puta dnevno.

sinusi parenjeInhaliranje travama i eteričnim uljima

Za inhaliranje najbolja bi bila slama, ali ako nemate probajte sa mješavinom domaćih čajeva(menta, lipa, kamilica). Stavite prije inhaliranja dvije do tri kapi eteričnih ulja: lovor, eukaliptus ili čajevac.

Sjeme lovora

Sjeme lovora razbijte i unutra je sjemenka koju maknemo, a ostavimo ovaj mekši vanjski dio. Treba nam 5-6 zrna lovora. Tu opnu usitnimo. Treba nam žeravica iz peći. Na žeravicu stavljamo komadiće sjemena i udišemo dim. Služi za dezinfekciju sinusa i otvaranje. Udahnuti ćete 4-5 dimova i osjećat ćete se trenutno bolje. Ponavljati 3 puta dnevno 5 dana.

Prehrana

U prehranu uvesite što više vitamina C i energetske hrane da se organizam brže izbori i ozdravi. Češnjak je nužan bar dva puta dnevno po 2 čehulje, kiselo zelje, jabuke, limun...što više vitamina C. Obavezno sladite čaj medom; domaćim, provjerenim.

Čajevi

Pijte što više čaja ili bar vode. Organizam se čisti uz pomoć tekućine i prije ćete ozdraviti. Protiv kašlja koristite čaj od podbjela, čaj od plućnjaka, podbjel ili sljezov čaj. Možete pojedinačno ili napravite mješavinu, svi ovi čajevi su za rješavanje kašlja, iskašljavanje i brže ozdravljenje. Čaj od đumbira je također dobrodošao.

Sljez

Osima čaja koji je odličan protiv kašlja, a smiju ga piti i mala djeca i trudnice, sljez nam može pomoći kod oštopavanja nosa, čak i kod male djece.
Skuhajte čaj, ohladite. U šrpicu stavite čaj i štrcnite ga u sinuse te ispušite. To možete raditi više puta dnevno. Pomaže sinusima da se prije odštopaju, te obnavnlja sluznicu.
Isti postupak možete raditi i sa fiziološkom otopinom. U oba slučaja je bolja verzija od Aqua maris sa kojim nadražujete sluznicu i tijelo se brzo privikava, a i nije jeftin.

Čaj od kadulje

Skuhajte ujutro 2 deci i tokom dana ispirite grlo više puta. Zbog slijevanja iz sinusa mogli bi biti promukli i grlo bi moglo biti nadraženo. Na ovaj način ćete spriječiti upalu grla ili krajnika dezinfekcijom.

Upala sinusa se liječi do mjesec dana, do prestanka svih simptoma.
Recepti su sakupljeni iz narodne predaje te se odričemo odgovornosti ako ćete koristiti na krivi način.

Iznad glave

flight-radar-24