Jeste li nabrali šipak?
Prošao je prvi mraz i vrijeme je za ići u prirodu i tražiti bodljikave grmove šipka.
Plod divljih ruža od davnina je poznat po ljekovitosti i kao prehrambena namirnica. Upotrebljava se za pripremu čajeva, džemova, želea i marmelade, sirupa i vina. Ovisno o vrsti, okruglog je ili ovalnog oblika, u različitim nijansama crvene boje, od narančaste do zagasito crvene. Bogat je vitaminom C, smatra se da je najizdašniji izvor ovog vitamina od svih biljaka. Specifičnost vezana uz vitamin C u šipku je što se njegova koncentracija i nakon termičke obrade i stajanjem smanjuje znatno sporije nego kod ostalih vrsta voća.
Čaj za jačanje imuniteta
Čaj se preporučuje dojiljama pogotovo onima koji imaju oslabljen imunitet,ali zbog kvalitete ljekovitih svojstava i okusa također svima. Šalicom vrele vode preliti usitnjen i osušen šipak i ostaviti da odstoji. Kada se malo ohladi, izvaditi šipak i zasladiti napitak žlicom meda. Za jačanje imuniteta preporučuju se 2 dl čaja dnevno.