Mudre izreke

Med je med, to je jednostavno. Boca čistog meda sadrži prirodni slatki tvar koju proizvode pčele iz nektara biljaka ili sekreta živih dijelova biljaka. Ništa drugo. Jesmo li se zapitali koliko je med uistinu koristan i zdrav?

pcelaKada su znanstvenici počeli tražiti sve elemente koje se nalaze u ovom prekrasnom proizvod prirode shvatili su da je to cjelina šećera, tragovi enzima, minerala, vitamina i aminokiselina.

Da bi pčele sakupile pola kilograma meda moraju proputovati otprilike 55.000 milja i posjetiti više od dva milijuna biljka odnosno cvijeća.

Med se koristi za podizanje imuniteta, ciljano liječenje gdje prilagođavamo vrstu meda i dodatke te u kozmetici gdje možemo njegovati kožu i kosu.

Med je namirnica koja je bogata vitaminima (vitamini B skupine i pantotenska kiselina), mineralima i bjelančevinama. Sve to koristi organizmu i važno je za normalno "dozrijevanje" krvnih stanica i pravilan razvoj djece.

„Med – hrana za bogove“

Med se vrlo lako probavi i gotovo posve iskoristi u organizmu. Zbog visokog sadržaja invertiranog šećera (grožđanoga i voćnog), naš ga organizam odmah izravno apsorbira za stvaranje tjelesne topline, rad mišića i hranu stanica... Običan bijeli šećer, naprotiv, mora se u našim probavnim organima najprije razgraditi na grožđani i voćni. Dakle, najprije se podvrgava procesu probave, pa tek onda može se iskoristiti u organizmu i to isključivo kao sirova energija (bez nutritivnog značaja), a višak prelazi u mast.

bocica-medaMed ima znatno veću ulogu u održavanju oralnog zdravlja jer ne fermentira ili fermentira vrlo rijetko, što je važno za djecu, dok obični šećer fermentira u visokoj koncentraciji.

Med također ima i manju kaloričnu vrijednost od šećera, što dodatno umanjuje kaloričnu vrijednost meda i time njegove moguće posljedice na karijes.

Med je odlična namirnica za čišćenje organizma od štetnih tvari i za smirivanje organizma.

Med opskrbljuje organizam kvalitetnom dugotrajnom energijom i brzo vraća izgubljenu energiju pa tako pomaže kod umora, povećanih intelekutalnih ili fizičkih aktivnosti.

Iznad glave

flight-radar-24