Mudre izreke

Prirodni eliksir protiv upala, bolova i raka po žlici senfa sa svega tri kalorije!!

Prvi zapisi u kojima se spominje gorušica stariji su od 5000 godina, spominje se i u Novom zavjetu u kojem se Kraljevstvo nebesko uspoređuje sa sjemenkama gorušice. Rimljani su prvi pripremali pastu od sjemenki – senf, na bazi vinskog mošta.

U prehrani se upotrebljava crna gorušica koja ima jak i prodoran okus, smeđa gorušica koja ima gorko-ljutkastu aromu i uzgaja se češće nego crna, te bijela gorušica koja ima najslabiji okus.

Gorušica je niskokaloričan začin i odličan izvor selena i omega -3 kiselina, željeza, kalcija, cinka, mangana, magnezija, niacina i dijetalnih vlakana.

Selen pomaže pri sprječavanju jakih asmatičnih napadaja, smanjenju simptoma reumatičnog artritisa, a magnezij djeluje na smanjenje krvnog tlaka, napada migrene i sprječavanju srčanog zastoja kod ljudi koji boluju od ateroskleroze ili šećerne bolesti.

Sjemenke gorušice također stimuliraju apetit i probavu te pročišćuju sinuse.
 

Gorušica u prehrani

senfZa postizanje najjačeg okusa preporuča se osušene sjemenke ostaviti da stoje u hladnoj vodi 15-20 minuta.

Gorušica se dodaje varivima prilikom dinstanja povrća, u salatu od prosa, graška, te prilogu od riže kao poboljšivač arome i boje, te pri kiseljenju krastavaca, paprike i drugog povrća.

Senf je najpoznatiji proizvod od gorušice te se najčešće upotrebljava kako dodatak jelima ili umacima.

Da bi napravili senf prvo je potrebno samljeti sjemenke gorušice, te se onda taj prah pomiješati vodom, octom te drugim tekućinama. U  mješavinu mogu dodati i drugi okusi i začini po želji.

Sjemenke gorušice sadrže velike količine fitonutrijenata za koje mnoga istraživanja pokazuju da pomažu u sprečavanju rasta stanica tumora posebno kod probavnog trakta.

Zaboravite na kečape, majoneze te ostale masne i zašećerene umake. U svega tri kalorije po žličici senfa "kupujete" zdravlje.

Iznad glave

flight-radar-24