Mudre izreke

Masnoća je važan sastojak koje naše tijelo treba kako bi ispravno funkcioniralo, a izbjegavanja masnoća može narušiti zdravlje.

Masti koje koristimo u svakodnevnoj prehrani su najvažniji izvor energije za organizam i važan izvor vitamina A, D, E i K jer su to vitamini topivi u mastima.

Od svih pisanja o masnoćama i polemiziranja o štetnosti stručnjaci se slažu da je poželjan dnevni unos masti u organizam.

Loše je ako nam se glavnina prehrane temelji na zasićenim mastima poput masnog mesa, maslaca, hidrogeniziranih masti i slično, dok su puno prihvatljivija maslinova ulja, biljna ulja bogata omega-3 masnim kiselinama te masti iz plave ribe i orašastog voća.

Uravnotežimo li unos dobrih i loših masti i ako one ne prelaze 30% dnevne energije dobivene kroz masnoću, postižemo prehrambenu ravnotežu unosa masti.

Sada je vrijeme kolinja, čvaraka, kobasica -  jedite zdravo i domaće. Naravno sjetite se da je umjerenost i raznolikost put zdravlja.

Pileći čvarci

Vjerujem da ste se našli u situaciji da neznate što bi sa masnoćom na piletu dok je ima previše. Najčešće masnoću - salo režemo i bacamo.
Imam odličnu i isprobanu ideju,a recept sam naučila od moje bake.

cvarci-gotoviAko imate kolinje pilića ili kupite par pilića možete odmah napraviti mast,a ako kupujete po jedno pile, odrežite salo i stavite u zamrzivač dok ne sakupite kilu. Osim sala, možete odrezati i kožu koju nećete upotrijebiti u kuhanju.

Salo i kožu narežite na sitne kockice te stavite u veću posudu i na srednju vatru. Dodajte žlicu do dvije vode da se ne zagore prije topljenja. Povremeno miješajte.

Dok se salo otopi dodajte par kapi mijeka da čvarci dobiju zlatnu boju. Posolite pri kraju. Iscijedite mast, a čvarke isprešajte.

Mast je zlatne boje dok se ohladi i isto ju koristite kao i svinjsku mast.

Od kile sala ispalo je 8 deci masti i tanjur vrlo ukusnih čvaraka.

Iznad glave

flight-radar-24