Mudre izreke

Zanimljivosti o kuharicama u povjesti

drevni irak

Najstarije poznate kuharice potječu iz Iraka. Dešifrirane kuharice iz Babilona sadržavale su recepte namijenjena kraljevskoj obitelji.

Iako jela u njima opisana današnjim modernim kuhinjama ne zvuče ukusno.

Riječ je uglavnom o raznim gulašima, primjerice takvom koji se dobiva kuhanjem jareta s češnjakom, lukom, masnoćama i krvlju.

Ipak, očuvani su neki recepti iz starih rimskih kuharica.

Slijedeći recept je djelo slavnog sladokusca Apicija, napisan je u prvom stoljeću nove ere i prilagođen je načinu pisanja današnjih kuhinjskih naputaka.

Šparoge u vinu

sparoge

  • 0,5 kg šparoga
  • 1½ šalica bijelog vina
  • 1 šalica sosa od povrća
  • 2 čajne žličice maslinovog ulja
  • 2 čajne žličice sitno sjeckanog luka
  • ¼ čajne žličice mljevenog papra
  • 1 čajna žličica ligustruma ( ili celerovih sjemenki)
  • 1 čajna žličica mljevenog korijandra
  • ¼ čajne žličice vrijeska
  • 1 sirov žumanjak, tučen
  • Papra i soli po ukusu


Sitno isjeckaj mladice šparoga i stavi u stupu. Istuci ih u pastu, dodaj vina i ostavi da se tako namače pola sata. Ocijedi kroz cjediljku, sačuvaj vino. U tavi pomiješaj ¼ šalice vina, sos, maslinovo ulje, luk, trave i mirodije. Dodaj pire od šparoge, zakuhaj, smanji vatru i krčkaj 15 minuta. Pusti da se malo ohladi pa dodaj tučeni žumanjak, popapri i posoli.

Na isti način se može pripraviti i jelo od salate potočarke ili divlje loze (lišće), odnosno zelene gorčice te lišća krastavaca ili kupusa.

Iznad glave

flight-radar-24