Zanimljivosti o kuharicama u povjesti
Najstarije poznate kuharice potječu iz Iraka. Dešifrirane kuharice iz Babilona sadržavale su recepte namijenjena kraljevskoj obitelji.
Iako jela u njima opisana današnjim modernim kuhinjama ne zvuče ukusno.
Riječ je uglavnom o raznim gulašima, primjerice takvom koji se dobiva kuhanjem jareta s češnjakom, lukom, masnoćama i krvlju.
Ipak, očuvani su neki recepti iz starih rimskih kuharica.
Slijedeći recept je djelo slavnog sladokusca Apicija, napisan je u prvom stoljeću nove ere i prilagođen je načinu pisanja današnjih kuhinjskih naputaka.
Šparoge u vinu
- 0,5 kg šparoga
- 1½ šalica bijelog vina
- 1 šalica sosa od povrća
- 2 čajne žličice maslinovog ulja
- 2 čajne žličice sitno sjeckanog luka
- ¼ čajne žličice mljevenog papra
- 1 čajna žličica ligustruma ( ili celerovih sjemenki)
- 1 čajna žličica mljevenog korijandra
- ¼ čajne žličice vrijeska
- 1 sirov žumanjak, tučen
- Papra i soli po ukusu
Sitno isjeckaj mladice šparoga i stavi u stupu. Istuci ih u pastu, dodaj vina i ostavi da se tako namače pola sata. Ocijedi kroz cjediljku, sačuvaj vino. U tavi pomiješaj ¼ šalice vina, sos, maslinovo ulje, luk, trave i mirodije. Dodaj pire od šparoge, zakuhaj, smanji vatru i krčkaj 15 minuta. Pusti da se malo ohladi pa dodaj tučeni žumanjak, popapri i posoli.
Na isti način se može pripraviti i jelo od salate potočarke ili divlje loze (lišće), odnosno zelene gorčice te lišća krastavaca ili kupusa.