Mudre izreke

maglenke-Clitocybe NebularisHladno, vlažno vrijeme koje je ovih dana zavladalo ne smeta svima. Gljivari i gljivoljupci pohrlili su u šume po odličnu gljivu koja sada raste u izobilju po šumama kontinentalne Hrvatske.

Riječ je o gljivi toliko specifičnog mirisa, da ga rijetko tko može zaboraviti kada ga pomiriši. Naravno, riječ je o gljivi Maglenki ili sniježnica (Clitocybe nebularis) iz porodice Tricholomataceae.

Klobuk je širine 6-20 cm, mesnat, maglenosive boje Posut je sivkastim prahom (maglica) koji se lako briše. Kožica se lako guli. Listići su vrlo gusti, pomiješani sa kraćima. U početku su blijedožućkaste boje, a kasnije rumenkasti. Lako se odvajaju od mesa klobuka. Stručak je visine 6-15 cm. Mesnat je, pun, elastičan, spužvast. Meso je bijele boje i manje-više vlaknasto. Ima vrlo jak i neodređen zadah. Okus mu je trpak. Jestiva je vrsta, ali je zbog jakog mirisa i okusa dvojbena delikatesa. Moguće je da sadrži termolabilne toksine koji se kuhanjem uništavaju. Pojavljuje se u velikim skupinama u krugovima ili linijama.

Maglenka je teško probavljiva gljiva, te zbog toga nije preporučljiva ljudima osjetljiva želuca. Preporuča se branje samo mladih primjeraka, te prokuhavanje gljive i bacanje vode u kojoj se kuhala. Gljiva sadrži i antibiotik nebularin, koji se smatra otrovnim,tako da se danas konzumacija iste više ne preporuča.. Otrovna olovasta rudoliska (Entoloma sinuata) joj dosta sliči, ali ona ima prvo blijede, te na kraju crvenkaste listiće i klobuk sivosvilenkaste boje.kao i vrlo nepravilan i debeo stručak. Ponekada se pojavi bijela forma maglenke. Stoga, ova gljiva namijenjena je samo iskusnim gljivarima i onim sigurnima u svoje znanje. 

Preuzeto sa hr.wikipedia.org/wiki/Maglenka

 

Klikni za uvećanje maglenka-Clouded_Agaric_Gills.jpg Klikni za uvećanje maglenka-Cluded_Agaric_pileus.jpg Klikni za uvećanje maglenke-Clitocybe_Nebularis.jpg

Recept naših baka

20 dag gljiva
1 veći crveni luk
2 režnja češnjaka
3 jajeta

Na domaćoj svinjskoj masti izdinstajte luk, dok dobije zlatnu boju stavite češnjak izrezan na sitne komadiće. Neka se dinsta tako pola minute te dodajte gljive. Gljive neka budu izrezane na tanke kriške. Promješajte i dodajte deci vode. Dok gljive omekšaju dodajte razmućena jaja. Posolite. Dok su jaja pečena i jelo je gotovo. Poslužite sa zelenom salatom.

Dobar tek vam želimo!

Iznad glave

flight-radar-24