Kraljica voća – jabuka
U našim krajevima nema rasprostranjenijeg voća od jabuke.
Bilo da je crvena, zelena, žuta, slatka kisela, preporuča se za prehranu i starima i mladima.
Daleko od jabuka koje nalazimo po trgovačkim lancima koje vrište svojom bojom i
pravilnom veličinom, okusom i vitaminima ističe se mala neugledna divlja jabuka.
Nedavno šetajući po šumi udarilo me nešto po glavi i otkotrljalo se dalje.
Nakon detaljne potrage po debelom pokrivaču od lišća otkrila sam okruglasti plod oko 3cm širine crven s jedne strane.
Naravno, bila je riječ o divljoj jabuci kiselog i trpkog okusa, ali kako narodna poslovica kaže „gladnu svatu i divljaki u slast idu“.
Trpak okus je zbog velike količine pektina (oko 3%) te se može upotrijebiti za želiranje proizvoda od drugog voća.
Prerađuje se i u voćni sok, mošt, vino, rakiju i ocat.
U divljim jabukama ima dosta fosfora, jabučne kiseline, šećera, celuloze i vitamina C, B-kompleksa i karotina.
Za sve one koji nemaju toliko sreće da im jabuka padne na glavu, tu su uvijek i
pitome domaće jabuke koje obiluju vitaminima, ali sadrže manje pektina pa su i ukusnije.
Bogovi su jeli jabuke kako bi vječno ostali mladi.
Nudimo vam recept za kolač koji je gotov za 15 minuta!
Kolač sa jabukama
500 gr brašna
190 gr šećera
3 jaja,150 grama putra
250 ml mlijeka
1 pecivni prasak
1 vanilin šećer
Izmiksati sastojke i staviti na pleh iz pećnice obložen sa papirom za pecenje.
Jabuke oguliti i narezati. Meni je trebalo 9 jabuka pošto su moje bile male i nisam škrtarila. Posložiti ih po tjestu,posipati sa malo šećera i cimeta.
Izmiksati 200 gr secera,2 zlicice zimeta,200 gr brasna,250 gr putra. To je ljepljiva smjesa koju stavite na jabuke.
Peći u zagrijanoj pecnici na 175°c 45 min.
Kad se ohladi posipati sa šećerom - ako želite.