Mudre izreke

Od korijena do cvijeta - što, kada i kako sakupljati

Zima je godišnje doba koje nas uvijek asocira na ispijanje toploga čaja uz pucketanje vatre dok promatramo snježne pahulje koje nestašno poskakuju u zraku.

salica-cajaDok se pokušavamo ugrijati o vruću šalicu čaja koju premećemo po rukama, ta ista šalica priča nam jednu dugačku priču. Ona je odraz našeg cjelogodišnjeg marljivog sakupljanja ljekovitog bilja. U nju su utkani svi naši mirisni, osunčani, ponekad i blatnjavi i promrzli trenutci provedeni u sakupljanju ljekovitoga bilja.

Kada govorimo kao laici o ljekovitom bilju, najčešće mislimo samo na pojedini dio te iste biljke. Stručnjaci tada kažu da se radi o biljnoj drogi. Da bi od svake biljke iscrpili ono najvrjednije što nam ona nudi, moramo točno znati što, kada i kako ubrati.

Listovi i nadzemni zeleni dijelovi beru se neposredno prije cvatnje ili tijekom cvatnje. Cvjetovi se sakupljaju za sunčanih poslijepodneva kada su otvoreni. Za ove dvije vrste biljnih droga važno je da se sakupljaju za suhog i sunčanog vremena, jer vlažna biljka je dobra podloga za rast gljivica, bakterija i plijesni, a mi želimo zdrav i kvalitetan biljni materijal.

Plodovi i sjemenke obično se sabiru kada su potpuno zreli. Kora se skida s grana u rano proljeće, prije početka nove vegetacije.

Ako nakon svega ovoga shvatite da su vaše staklenke sa ljekovitim biljem prazne, i da ćete umjesto vlastitih kombinacija čajeva morati posegnuti za kupovnima iz filter vrećica, ipak postoji još jedna biljna droga koja se ubire upravo u ovo doba godine. To su korijenje i podanci koji se sakupljaju u kasnu jesen ili rano proljeće, nakon prestanka ili prije početka vegetacije. Tada je koncentracija aktivnih tvari u našoj biljci najveća upravo u korijenu i podanku.

Primjeri korijenja ljekovitih biljaka koje možete sakupiti u svojoj blizini:

Korijen KOPRIVE

koprivaBiljna droga je bogata fitosterinima i kumarinima.

Znanstveno je dokazano njeno djelovanje kod povećane prostate, te tegoba sa mokrenjem.  

Čaj se priprema tako da se 1 čajna žličica usitnjenoga i osušenoga korijena prelije sa 2dl vrele vode, pusti da odstoji najmanje 10 min, te se pije 3-4 puta dnevno po 1 šalica tako pripremljenoga čaja.

U narodnoj medicini korijen koprive koristi se za pripravu vodene iscrpine kojom se trlja vlasište uslijed opadanja kose, protiv prhuti i za masnu kosu.

 

Korijen BIJELOG SLJEZA

Bijeli-SljezBiljna droga je bogata sluzima koje djeluju umirujuće uslijed nadražene sluznice usne šupljine, ždrijela i suhog kašlja, te kod lakših upala sluznice želuca.

Čaj se priprema tako da se 1 i ½ čajna žličica usitnjenog korijena prelije sa 2dl prokuhane hladne vode i pusti da odstoji 1-2 sata.

Važno je da voda kojom prelijevamo korijen bude hladna kako bi se iz njega iscrpile upravo sluzi.

Pije se 1 šalica čaja 2-3 puta dnevno. Može se koristiti i u obliku kapi kod začepljenoga nosa.

 

 

Korijen GAVEZA

gavezBiljna droga bogata je alantoinom, taninima i sluzima.

Korijen gaveza zbog svojeg sastava primjenjuje se isključivo za vanjsku uporabu i to kod iščašenja, uganuća ili podljeva izazvanih unutarnjim ozljedama.

Može se primijeniti u odliku kašastog obloga koji se pripremi tako da se svježa droga samelje, umota u gazu i stavi na oboljelo mjesto.
Možemo pripremiti i tinkturu, tako da oprani i usitnjeni korijen gaveza prelijemo rakijom ili 70%-tnim alkoholom i ostavimo stajati najmanje 3 tjedna uz povremeno potresanje staklenke. Dobivenim pripravkom mažemo oboljelo mjesto.

Pripravci od korijena gaveza ne smiju se primjenjivati duže od 4-6 tjedana godišnje.

 

Korijen ODOLJENA (valerijana)

valerijanaBiljna droga bogata je eteričnim uljem i derivatima valerijanske kiseline.

Oni djeluju umirujuće, te se čaj korijena valerijane koristi kod uznemirenosti i za smirenje prije spavanja.

Šalicom vrele vode prelije se 1 čajna žličica sušenog korijenja valerijane i pustimo da odstoji, te pijemo nekoliko puta dnevno.

 

Ovo su samo neke biljke koje nas svojim ljekovitim korijenjem mame na posljednju berbu u godini. Ipak prije nego napunimo košare ili vrećice, budimo racionalni sa iskopavanjem korijena i malo pripazimo da ne ugrozimo naš eko sustav.

Poštujmo prirodu, pa će nam tada i ona svake godine iznova darivati najbolje od sebe.

Iznad glave

flight-radar-24