Mudre izreke

Tipična odrasla osoba se u prosjeku dva do tri puta  godišnje prehladi.

prehladaBez obzira da li ste već preboljeli prehladu ili ju još uvijek uspješno izbjegavate, vjerojatno ste isprobali gotovo sve  samo da ne počnete ponovno šmrcati i kašljati. No, istina je da ništa neće spriječiti simptome jednom kada virus prehlade uđe u vaš organizam. 

Hladne borce kao što su vitamin C, cink i češnjak znanost ne podržava iako vam mogu pomoći.

Lijekovi iz ljekarni vam mogu olakšati simptome poput  začepljenog nosa, bolova u tijelu i zimice, te će vas ipak zadržati u kući tri do deset dana.  Ipak, postoji obrana protiv prehlade, ali prije nego što se zarazite. Treba pojačati prirodnu obranu tijela, odnosno naš imunološki sustav.

Prehlada neće zahvatiti osobe koje imaju jaki imunitet.
Ojačajte svoj imunološki sustav anti-prehladnim arsenalom
  • Kvalitetan san

To je lakše reći nego dobro se naspavati. Ipak, neadekvatan san ostavlja razorne posljedice na vaš imunološki sustav i time ostavlja manje prostora tijelu da se bori protiv virusa.

  • Jedite mnogo biljne hrane

Voće, povrće i cjelovite žitarice sadrže visoke količine antioksidansa koji pomažu pri popravku stanica i pomažu održavanju boljeg stanja organizma. Antioksidansi smanjuju utjecaj stresa na imunološki sustav koji se onda može bolje obraniti od infekcija.

  • Jedite više gljivaprehlada1

Gljive izrazito podižu imunitet organizma, posebno shitake gljive koje imaju posebno mjesto u drevnoj kineskoj medicini. Pokušajte ih ubaciti u svakodnevni jelovnik.

  • Smanjite stres

Iako ste to čuli već milijun puta, to je izrazito važno. Poput sna, dugoročni stres oslobađa  kaskadu hormona stresa u vaš organizam, što u konačnici smanjuje proizvodnju bijelih krvnih stanica, koje su presudne u borbi protiv infekcija.

  • Pijte dovoljno tekućine

O pijenju vode već se pisalo na dugo i široko, ali bitno je i jesti toplu juhu, piti čaj zaslađen medom. Tekućina bi trebala biti sobne temperature. Odgovarajuća hidratacija tijela pomaže u borbi protiv infekcije.

Iznad glave

flight-radar-24