Mudre izreke

Repuh (lat.: Petasites hybridus) ili lopuh, repušina, bijeli lopuh, čičak (mada ovo nije pravi čičak), veliki podbjel.

Biljka spada u porodicu glavočika (Asteraceae) u koju spada i vrlo veliki broj biljaka koje se koriste u narodnoj medicini (npr. kamilica). Cvate rano u proljeće, a raste na obalama potoka, rijeka, jezera, močvara, uz vlažne livade i šumske putove, vlažna mjesta u šumama. Cvijeće, koje je svijetlo roze boje, pojavljuje se prije listova. Lišće je veliko, kružno, visine stručka do 120 cm.

Biljki se od davnina pripisuju ljekovita svojstva. Sadrži eterično ulje, dekstrin, inulin, saponin, petazitin – patasin, alkaloid, pyrrolizidine, tanin, sluz, mangan, kalcij, vitamin C, karotin.

Zbog neugodnog mirisa  u srednjem vijeku su se u kućama  listovi koristili  kao sredstvo za “odbijanje kuge od kuće”.

Osušeni i samljeveni korijen se koristio za izazivanje temperature i znojenja.

Danas se smatra da eterična ulja iz lista imaju terapeutski učinak kod migrene i bolova u mišićima, odnosno imaju spazmolitičko (opuštajuće) djelovanje na mišiće.

repuhIz tog razloga se mogu koristiti protiv grčeva u mokraćnim putevima, probavnom traktu, ali i stalnog grča vanjskih mišića (uslijed stalnog prisilnog položaja i manjka kretanja). Isto tako olakšava kašalj i iskašljavanje (pri čemu je ipak bolji podbjel). Listovi se privijaju na rane (imaju antiseptičko djelovanje).

Svježi list repuha se upotrebljava kod liječenja raznih površinskih rana, čireva, bolova u zglobovima, kod upale zglobova, reumatskih tegoba, poliartritisa. Pučka medicina listove repuha rabi i za liječenje: plućnih bolesti, bolova i drugih tegoba želuca i crijeva, tegoba jetre i žuči, grčeva, urogenitalnog sustava, respiratornog sustava, te za odstranjivanje sluzi i katara iz svih organa i kod zaraznih bolesti kao što je kuga.

Čaj od repuha

Preliti žlicu usitnjenog korena repuha sa 2 dl vode i ostaviti da odstoji 12 sati, najbolje preko noći.

U jutru malo ugrijati, precijediti i piti u malim gutljajima.

Oblog od repuha

Sviježe i oprane listove izgnječiti valjkom i previjati na bolna mjesta 3-4 puta u tijeku dana.

Sok od repuha

Iscijediti svježi sok iz lista za liječenje raznih rana.             

Iscijediti svježi sok iz korijena repuha za liječenje jakog i naglog ispadanja ili gubitka kose.

Ekstrakt ulja repuha: protiv učestalih migrena koristi se ekstrakt ulja repuha, te više znanstvenih studija pokazuju da učinkovito smanjuje migrene do 50%.

Alkaloid Pyrrolizid je toksičan za jetru te se ne preporučuje dugotrajna upotreba čaja od repuha.

Iznad glave

flight-radar-24