Mudre izreke

Proljeće nam je pred vratima, a proljetno sunce nas nakon zimskoga sna mami u vrtove, parkove i šume. Donosi nam duže, toplije dane, proljetne cvjetove i pupove, a sa njima i pelud. Zahvaljujući peludi idiličan proljetni dan se nekolicini populacije pretvara u noćnu moru ispunjenu kihanjem, svrbežom, suzenjem očiju i začepljenim nosom. Alergije pogađaju sve veći dio populacije. Zašto je to tako i kako se možemo zaštititi?

proljetna trava 0305 1Iako još nije u potpunost razjašnjeno kako i zašto do alergije dolazi, pretpostavlja se da je glavni uzrok sve veći broj kemikalija sa kojima se susrećemo i različiti pojačivači okusa koje unosimo hranom. U jednom trenutku, kao odgovor na unesene kemikalije tijelo kaže: „Sad je dosta!“ i počne prema drugima njemu poznatim tvarima razvijati alergijsku reakciju. Tako najednom postanemo alergični na pelud, kućnu prašinu ili mačju dlaku. Prvi na udaru je dišni sustav, ali nerijetko se razviju i neugodne kožne alergije. Što nam je činiti ako "prehlada" koja nas uhvati na kraju zime i svake godine sve duže traje? Dakako radi se o alergiji.

Više je načina kako si možemo pomoći, ali nažalost nijedan nije 100% učinkovit. Možemo posegnuti za jednim od brojnih tzv. "antihistaminika" popularnih lijekova protiv alergija, koji često izazivaju neugodnu nuspojavu- pospanost, pa ovo aktivno godišnje doba najčešće- prespavamo. Tu su i sprejevi za nos sa kortikosteroidima koji smanjuju lokalnu upalu nosne sluznice, ali ju ujedno i prilično oštećuju, pa nakon nekog vremena postaje još jače podražena raznim alergenima.

Najbolji način je osnažiti imunitet i pomoći organizmu da se sam izbori protiv neprijatelja. To pomažemo raznim antioksidansima, kao što su C vitamin, astaksantin ili pak kvercetin.

Uz ove mjere treba izbjegavati kontakt sa alergenom koji može dovesti do pogoršanja zdravstvenog stanja.

Recept iz jednog starog spisa sa kojim se svake godine uspješno borim protiv proljetnih alergija:

Vrhom punu čajnu žličicu lista koprive preliti sa 2 dcl kipuće vode, pustiti da odstoji pola minute, procijediti i piti do četiri šalice dnevno.

U tom čaju se razrijedi 1 žličica eliksira švedske grenčice, 3 puta dnevno, a može se popiti nerazrijeđena bez čaja.

Čaj se pije u gutljajima, prije i poslije obroka.

Iznad glave

flight-radar-24