Mudre izreke

Cikorija ili vodopija (Cichorium intybus) je trajna biljka vretenasta korijena.

Stabljika je pri vrhu razgranata, a može narasti do 1,5 metara.

cikorjaDonji su listovi izduženi i perasto urezani, a gornji manji, cjelovitog ruba, sjedeći i obuhvaćaju stabljiku.

Od lipnja se stvara obilje svijetlomodrih jezičastih cvjetova skupljenih u glavice.

Raste kao korov po vrtovima, uz putove, ceste, pruge, živice, općenito na suhim mjestima.

Listovi se ubiru u rano proljeće, prije stvaranja stabljike.

Ljeti se u vrijeme cvatnje beru cvjetovi zajedno s listovima.

Korijen se iskopava u jesen.

Osim vitamina C, karotena i prehrambenih vlakana, gorke tvari iz cijele biljke povoljno djeluju na probavni sustav; poboljšavaju probavu i rad jetre, žući i bubrega.

Biljka je pogodna za čišćenje organizma od štetnih tvari i poboljšavanje metabolizma.

Mladi gorki listovi koriste se u miješanim salatama i varivima.

Korijen se može sušiti i pržiti kao zamjena za kavu, ali i dodatak u salate, juhe i variva.

Zbog visokog sadržaja inulina preporučuje se dijabetičarima.

Korijen cikorije kao zamjena za kavu

kava free 93dorijenje cikorije dobro očistite i temeljito operite, narežite na tanje uzdužne ploške, prosušite ih, narežite ih na kockice i ispecite ih u pećnici na 200˚C oko 30 minuta (dok ne posmeđi).

Tako pripremljen korijen sameljite i kuhajte poput kave: 1 do 2 čajne žlice prelijemo šalicom kipuće vode (2 do 2,5 dl) i promiješamo.

Zasladiti kavu prema ukusu, a može se piti i kao bijela kava.

Salata od cikorije
  • 3 šake svježih listova cikorije
  • 2 do 3 tvrdo kuhana jaja
  • 1 glavica luka (nasjeckati)
  • Bučino ulje
  • Ocat
  • Malo šećera (prema ukusu)

Cikoriju očistimo, operemo i narežemo na šire rezance, zgnječimo je rukama, pospemo s malo šećera (za ublažavanje gorčine) i prelijemo octom.

Kad malo odstoji umiješamo preostale sastojke: jaja narežemo na kolutove te ih zajedno s nasjeckanim lukom začinimo prema ukusu i dobro promiješamo.

Iznad glave

flight-radar-24