Cikorija ili vodopija (Cichorium intybus) je trajna biljka vretenasta korijena.
Stabljika je pri vrhu razgranata, a može narasti do 1,5 metara.
Donji su listovi izduženi i perasto urezani, a gornji manji, cjelovitog ruba, sjedeći i obuhvaćaju stabljiku.
Od lipnja se stvara obilje svijetlomodrih jezičastih cvjetova skupljenih u glavice.
Raste kao korov po vrtovima, uz putove, ceste, pruge, živice, općenito na suhim mjestima.
Listovi se ubiru u rano proljeće, prije stvaranja stabljike.
Ljeti se u vrijeme cvatnje beru cvjetovi zajedno s listovima.
Korijen se iskopava u jesen.
Osim vitamina C, karotena i prehrambenih vlakana, gorke tvari iz cijele biljke povoljno djeluju na probavni sustav; poboljšavaju probavu i rad jetre, žući i bubrega.
Biljka je pogodna za čišćenje organizma od štetnih tvari i poboljšavanje metabolizma.
Mladi gorki listovi koriste se u miješanim salatama i varivima.
Korijen se može sušiti i pržiti kao zamjena za kavu, ali i dodatak u salate, juhe i variva.
Zbog visokog sadržaja inulina preporučuje se dijabetičarima.
Korijen cikorije kao zamjena za kavu
orijenje cikorije dobro očistite i temeljito operite, narežite na tanje uzdužne ploške, prosušite ih, narežite ih na kockice i ispecite ih u pećnici na 200˚C oko 30 minuta (dok ne posmeđi).
Tako pripremljen korijen sameljite i kuhajte poput kave: 1 do 2 čajne žlice prelijemo šalicom kipuće vode (2 do 2,5 dl) i promiješamo.
Zasladiti kavu prema ukusu, a može se piti i kao bijela kava.
Salata od cikorije
- 3 šake svježih listova cikorije
- 2 do 3 tvrdo kuhana jaja
- 1 glavica luka (nasjeckati)
- Bučino ulje
- Ocat
- Malo šećera (prema ukusu)
Cikoriju očistimo, operemo i narežemo na šire rezance, zgnječimo je rukama, pospemo s malo šećera (za ublažavanje gorčine) i prelijemo octom.
Kad malo odstoji umiješamo preostale sastojke: jaja narežemo na kolutove te ih zajedno s nasjeckanim lukom začinimo prema ukusu i dobro promiješamo.