Mudre izreke

Depresija je danas postala izrazito česta bolest i javlja se kod sve mlađih ljudi.

Obično se liječi konvencionalnim lijekovima koji često ostavljaju negativne posljedice za ljudsko zdravlje pa bismo kao alternativu tome trebali koristiti prirodne biljne pripravke, naročito ako to potvrđuje i sama znanost.

Posljednje istraživanje objavljeno u „Phytotherapy Research” govori o vrlo značajnim efektima liječenja depresije kurkumom, a govori da je čak mnogo efektnija od uobičajenih anti-depresiva koji se trenutno nalaze na tržištu, poput poznatog Prozac-a.

Uz vrlo vrijedne dokaze o liječenju depresije kurkumom, njena važnost se još više povećava ako uzmemo u obzir negativna svojstva Prozac-a, ali i drugih lijekova.

Prozac je poznat po tome da uzrokuje „suicidalne ideje ili druge psihotičke poremećaje“, dok su kod kurkume takvi negativni efekti u potpunosti odsutni.

Znanstvenici s Odjela farmakologije na Državnom medicinskom fakultetu u Bhavnagaru, Indiji, su usporedili efekte kurkume i Prozaca (fluoksetin), koristeći ih zajedno i odvojeno, na 60 pacijenata s ozbiljnim depresivnim poremećajem.

kurkumaZnanstvenici su koristili Hamiltonovu ocjensku ljestvicu za depresiju (HAM-D17) kako bi izmjerili rezultate: „Opazili smo da je kurkuma dobro tolerirana od strane svih pacijenata. Udio pacijenata koje smo istraživali koristeći HAM-D17 ljestvicu je viši u kombiniranoj grupi (77.8%) nego u grupi sa fluoksetinom (Prozac) 64.7% i kurkuma 62.5%.

Međutim, ovi podaci nisu statistički značajni (P=0.58). Zanimljivo, glavna promjena je usporediva na HAM-D17 ljestvici na kraju šest tjedana u sve tri grupe (P=0.77).

Ova studija osigurava prvi klinički dokaz da se kurkuma može koristiti kao efektivan i siguran modalitet za tretman pacijenata sa ozbiljnim depresivnim poremećajem bez istodobno suicidalnih ideja ili drugih psihotičkih poremećaja.  Ako bolujete od kliničke depresije, možda ne bi trebali bez savjetovanja s liječnikom samostalno prekinuti terapiju.

Ako patite od anksioznosti i povremene lagane depresije, svakako probajte s kurkumom prije nego posegnete za širokom paletom anti-depresiva koji su danas lako dostupni svima.

Iznad glave

flight-radar-24