Mudre izreke

Jedna od poljoprivrednih kultura koja se masovno sadi je i kukuruz. Iako često kukuruz smatramo samo hranom za stoku, kukuruz je izvrsna i zdrava namirnica, bilo svježa ili prerađena. Sada je vrijeme cvjetanja kukuruza kada s ploda kukuruza visi „kosa“ ili tanke svilenkaste vlati. Mnogi od nas su se kao djeca igrali tim vlatima i bebama s kosom, a sada ju možemo iskoristiti na jedan malo drugačiji način. Naime, svilenkaste vlati kukuruze su odlično, prirodno i sigurno sredstvo za mršavljenje.

kukuruzna svila 289x300Kukuruza i kukuruzna kosa su već dugo poznate kao izrazito ljekovito sredstvo. Mogu pomoći kod raznih zdravstvenih tegoba i ne ostavljaju štetne posljedice. Svježa kukuruza sadrži masno i eterično ulje, smolu, alkaloid koji ima sposobnost da steže krvne žile, klorofil, fosfornu kiselinu i dosta kalcija i mangana. Kukuruzna svila je, u obliku čaja, jedan od najjačih prirodnih diuretika. Konzumacijom ovog čaja se u tijeku 24 sata može nekoliko puta povećati količina izlučene mokraće bez štetnih posljedica. Kukuruza se koristi u liječenju bolesti mokraćnih puteva, upale bubrega, kamenaca u bubrezima i kod reume.

Kukuruz obiluje vlaknima koja snižavaju kolesterol, folnom kiselinom koja čuva krvne žile i vitaminom B1 važnim za dobar rad mozga. Za vrijeme kuhanja ili pečenja kukuruza oslobađaju se molekule koji štite organizam od štetnog utjecaja slobodnih radikala. To povećava antioksidativnu moć kukuruza, pa on štiti od raka, bolesti srca i Alzheimerove bolesti.

 
Čaj od kukuruzne svile

Kukuruznu svilu treba pobrati prije oprašivanja dok je još mlada i osušiti na zraku.

Žličicu osušene i mljevene svile preliti sa 2dl vrele vode i poklopljeno ostaviti da odstoji 5-10 min.

Potrebno je piti 5 puta na dan po 2 dl u razmacima od nekoliko sati.

Čaj nema štetnih posljedica pa se može koristiti u dužem vremenskom razdoblju.

Iznad glave

flight-radar-24