Mudre izreke

Orasi su bogati proteinima i nezasićenim (zdravim) mastima.  Ne samo da orasi imaju dobar okus, već nam daju i ogromnu količinu energije i nude mnoge zdravstvene prednosti.

orah1Grci su ih zvali "Jupiterovim plodom", smatrajući orahe pogodnima i za bogove. Od drevnih se vremena orasi spominju u vezi s intelektualnošću - sam plod ima oblik ljudskoga mozga! Postoji mnogo studija koje su istraživale vezu između konzumiranja oraha i zdravlja srca, a većina njih pokazala je pozitivne učinke.

Najpozitivniji učinak orasi imaju na kolesterol. Većina sastava oraha su masti, ali radi se o nezasićenim mastima koje su zdrave za vaš organizam (u preporučenim količinama). Dobar dio masti su i Omega 3 masne kiseline za koje ne treba trošiti riječi. Također imaju najveći postotak antioksidansa od svih orašastih plodova. Sadrže također i željezo, kalcij, magnezij, fosfor, cink, mangan, selen, vitamine B, E i K.

Samo 50 grama oraha dnevno može značajno poboljšati vaše zdravlje.

Što se tiče upotrebe prerađevina od oraha, niti tu ne možete pogriješiti. Naime, macerat od zelenih oraha štiti kožu od sunca i boji kožu u tamniji ton, te joj daje jedan vrlo osebujan silky touch... može se staviti u ulja za sunčanje (od 10 do 15%) jer ulju daje i lijepu brončanu boju.

Može se macerirati i list, ali plod je bolji. ... Ulje je bogato alfa linolenskom kiselinom, i prilično fino i bogato omega-kiselinama. List oraha obiluje molekulama juglona koje djeluju protiv gljivica i parazita, zato se nalazi u antiparazitnom programu. Može se koristiti kod nekih probavnih infekcija.  

 
Macerat od oraha i mrkve

orah uljeNaribajte 2-3 mrkve i malo prosušite.

Šest do sedam zelenih oraha narežite na četvrtine.

Zeleni orasi se koriste jer su mekani i lako se s njima radi.

Čak i ako malo ostare možete ih koristiti u ovom receptu.

Staklenku do pola napunite orasima, a na njih stavite mrkvu.

Sve zalijte domaćim maslinovim uljem i držite na suncu 45 dana.

Povremeno protresite.

Dobro ga procijedite i spremite.

Ulje će biti tamne boje tako da ćete nakon mazanja odmah imati tamniju nijansu. 

Maceriranjem oraha i mrkve dobivate odličan pripravak za sunčanje.

Mrkva sprječava oštećenja kože od UV zraka, a orah djeluje kao prirodno sredstvo za samotamnjenje.

Čuvajte na tamnom i hladnom mjestu.

Iznad glave

flight-radar-24