U novije vrijeme mediji nas bombardiraju s novim preparatima za podizanje imuniteta, za sunčanje, za čišćenje organizma. Mi cijelo vrijeme imamo mogućnosti postići sve to s dijelom namirnice koju često koristimo, s iznimkom što taj najzdraviji dio namirnice bacamo. Naravno, riječ je o lišću mrkve.
Kada kupimo „grincek“, unutra ima svašta za ukusnu juhu, ali nema lišća od mrkve. Kada kupimo mrkvu u trgovini, također nema lišća, pa iz toga izvlačimo pogrešan zaključak da sigurno lišće nije jestivo. Baš naprotiv, ne da nije jestivo, već je izrazito zdravo, čak po nekim autorima i zdravije od same mrkve.
Možda list mrkve ne daje neki poseban okus juhi, ali nikako nije za bacanje. Listovi mrkve nisu otrovni i potpuno su jestivi! Jedini argument protiv je sastojak furokumarin na koji neki ljudi mogu reagirati blažim alergijskim dermatitisom i to samo prilikom izloženosti suncu. Isti sastojak sadrži i list pastrnjaka.Lišće mrkve je izuzetno bogat izvor vitamina i minerala. Ako možete doći do cijele mrkve, mislim na korijen i na lišće, treba maksimalno koristiti tu cijelu namirnicu.
Lišće mrkve sadrži više vitamina C od korijena mrkve i više vitamina K nego ijedno drugo povrće.
Djeluje detoksicirajuće na jetru i cijeli organizam. Bogato je čitavim nizom minerala koji pozitivno djeluju na ljudski metabolizam kao i na sprečavanje razvoja tumora.
Djeluje antiseptički, protiv lošeg zadaha, bolnih desni i kod zubobolje.
Kalij daje toj namirnici pomalo gorak okus, no to nije razlog za izbjegavanje ovog povrća jer se gorčina može ublažiti kuhanjem.
Lišće mrkve možete koristiti u salatama, omletima.
Možete raditi krem juhu od lišća mrkve na način kako i inače radite krem juhe.
Čaj od lišća mrkve je odličan za čišćenje organizma.
S obzirom da izrazito dobro djeluje na čišćenje organizma i pokretanja metabolizma, lišće se odlično uklapa u povrtne zelene sokove s jabukom ili nekim drugim voćem.
Sok od mrkve
Sastojci
- nekoliko mladih stabljika lišća mrkve
- 2 komada voća (jabuka, kruška...)
- malo vode
Soku možete dodavati i mlado lišće cikle, kelj ili kefir, jogurt.
Pokušajte sami naći recept koji vam najbolje odgovara i koristite što više cijelu ovu izrazito zdravu biljku.