Protein sirutke je potpuno prirodan suplement, koji se dobiva kao nusprodukt u proizvodnji sira.
Sirutka je u svojoj originalnoj formi tekućina koja sadrži manje od 1% proteina i preko 93% vode.
Nakon nekoliko stupnjeva obrade sirutka može biti rafinirana tako da se gotovo sva pretvori u proteine. Sirutka je bogata aminokiselinom koja se zove cistein koja se pretvara u glutation u tijelu.
Glutation je snažan antioksidans koji jača otpornost stanica na bakterije i viruse.
Sirutku se može naći i u jogurtu. Ona prozirna tekućina koja se nakupi na poklopcu jogurta ili vrhnja je čisti protein sirutke, zato nemojte to ocijediti već umiješajte natrag u jogurt.
Sve je više studija koje ukazuju potencijalnu snagu sirutkina proteina u redukciji pojave raka, u borbi s HIV-om, djelovanju na poboljšanje imuniteta, redukciji utjecaja stresa i smanjenju kortizola (kortikosteroidni hormon koji se popularno naziva “stres hormon”), povećanju razine serotonina u mozgu, poboljšanju funkcija jetre u osoba koje boluju od nekih oblika hepatitisa, smanjenju krvnog pritiska itd.
Dok ocjedite sir sirutku stavite u staklenu bocu i u frižider. Ovako ju možete koristiti tjedan dana. Svaki dan popijte bar 2 deci.