Kava je napitak koji većina ljudi piju svako jutro. Ali kava s maslacem?! Nije to tako čudno. Stavljanje maslaca u kavu ili druge tople napitke je zapravo stara priča.
U Tibetu će vam poslužiti čaj s maslacem te s malo soli ili papra. Etiopljani piju kavu sa začinjenim maslacem. U Singapuru se zrnca kave u slučaju lošije kvalitete prže na maslacu u woku prije no što se samelju i posluže u obliku napitka u kojem uživa cijeli svijet. Jutarnja pića u navedenim ‘aranžmanima’ pružaju energiju tijekom cijelog dana.
Kava ima u sebi kofein, supstancu sa stimulativnim svojstvima. Kava će vam poboljšati kognitivne sposobnosti, razbudit će vas, omogućiti da dulje izdržite određene aktivnosti.
Negdje sam pročitala kako ju je dobro popiti 20-ak minuta prije fizičke i umne aktivnosti, jer će te tako poboljšati rezultate. Je li to točno ili nije, sami provjerite! Također djeluje kao diuretik, pa je tako dobra i u borbi protiv celulita, pomaže rastvaranje čvorića. Također djeluje i izvana na celulit, često se pojavljuje kao sastojak anticelulitnih preparata.
Ako u kavu dodate mješavinu palminog i kokosovog ulja i maslac dobivate vrhunsku kombinaciju koja čini ovo toplo piće.
Kava u koju ste umjesto mlijeka stavili maslac trebala bi vas ispuniti energijom koja će vas držati cijeli dan, a navodno i smanjiti onih nekoliko neželjenih centimetara u struku.
Jedna šalica ovakve kave sadrži između 100 do 200 kalorija, a ipak ćete njezinim ispijanjem u jutarnjim satima smršavjeti, osjećati se bolje i energičnije. Isprobajte sami.
Sastojci za 3 osobe
- 1 šalica kuhane, vruće kave
- 5 g maslaca – 1 žličica
- 5 g kokosovog ulja – 1 žličica
- 10 g kokosovog mlijeka – jedna do dvije žlice
- vrlo malo vanilije u prahu
Priprema
Kava bi trebala biti iz eko-uzgoja, također i vanilija i kokosovo mlijeko.
Kokosovo ulje koristim hladno prešano, miris mu je poseban.
Skuhate kavu i pričekate da se slegne.
Ulijete ju u visoku posudu za miksanje.
Dodate i sve sastojke i miksate štapnim mikserom oko 1 minutu.
Koristim nastavak za usitnjavanje, jer ostali mi izbace tekućinu iz posude, pa je ima svugdje.
Napitak će imati i pjenu, tako izgleda kao kapučino! Kuhate li dvije ili više kavi, povećajte količinu svih sastojaka.
Kod veće količine kave, treba vam i veća posuda, da vam sve ne izleti van.
Masnoće koje se dodaju u kavu potrebno je miksati, jer se jedino pri velikoj brzini lijepo umiješaju u kavu.
Ako biste to napravili u šalici, žlicom, masnoće bi ostale izdvojene na vrhu i prilikom pijenja sve bi se zalijepilo za usta, a i bilo bi premasno.