Mudre izreke

Duhovni učitelj, koji je slovio za prevaranta, i njegov učenik šetali su po pustopoljini kada se iznenada pred njima nađe ogromni lav. 

Prva stvar što je učenik poželio napraviti bilo je pobjeći što dalje od lava, ali budući da je vježbao samo-disciplinu, odlučio je ostati i upitao je učitelja što napraviti.

lavUčitelj ga je pogledao i mirnim glasom odgovorio: „Postoji nekoliko mogućnosti što možemo napraviti. Možemo preplaviti naš um paralizirajućim strahom u tolikoj mjeri da se ne možemo niti micati i time pustiti lavu da radi s nama što god želi.

Možemo se onesvijestiti.

Možemo pokušati pobjeći, ali sigurno će nas uloviti.

Možemo se moliti ili možemo meditirati.

Nestrpljivi učenik je požurivao učitelja da se što prije odluči za neku od opcija. Napokon je učitelj počeo meditirati i izgovarati mantre ljubavi, no lav se i dalje opasno približavao.

Učitelj je koncentrirano meditirao i uopće nije primjećivao lava, čak ni kada mu je lav došao tik do njega i njuškom mu ponjušio tijelo.

U tom trenu učenik već prilično u panici, sjetio se baklje u ruksaku što je nosio sa sobom.

Uspio je je upaliti i lav zastrašen vatrom uskoro je pobjegao.

Učitelj se probudio iz svoje meditacije i stao objašnjavati učeniku kako u životu samo treba čim više meditirati i svi problemi će se riješiti sami od sebe.

Učenik ga je uskoro napustio i nikada mu se više nije vratio.


Nije dovoljno očekivati da će se problemi sami riješiti od sebe, ponekad je rješenje nama pred nosom samo trebamo željeti riješiti problem.

Iznad glave

flight-radar-24