Mudre izreke

Neka narodna imena: gospin plašt, virak, plahtica, rosnik, rosica, rosanica, lava, zlatna vrkuta.

Raste prije svega uz rubove šuma i putova, na padinama i vlažnim livadama, u višim predjelima i planinskim krajevima. Biljka ima 7 do 9 polukružnih mlohavih listova, s čvrstom ne previsokom stabljikom i neuglednim žutozelenim cvjetovima, koje cvatu od travnja do lipnja, nekada i kasnije.

U nekim krajevima od vrkute pletu vjenčiće za Tijelovo da njima u svetištima ukrase glavu našega Spasitelja. Listovi vrkute češce polegnu po tlu, a ujutro im u sredini kao biser sjaji kapljica rose. Na visinama preko tisuću metara nalazimo srebrnu vrkutu, koja raste na vapnenastom tlu, kao i na raspuklim stijenama.

U vrijeme cvjetanja sakupljamo od obje vrste cijelu biljku, a kasnije samo listove, i sve sušimo na tavanu. Iz samoga imena (Frauenhilf = ženska pomoc) proizlazi, da biljku visoko cijene žene.

U našoj kršćanskoj civilizaciji posvećena je Djevici Mariji.  Ne samo da blagotvorno djeluje kod menstrualnih tegoba, bijelog pranja, bolova.

Vrkuta steže i vrlo brzo liječi, djeluje i kao sredstvo za otklanjanje vode i jačanje srca. Posebno preporučujemo čaj od vrkute nakon vadenja zuba.

Nakon višekratnih ispiranja rana zacijeli u jednom danu. Otklanja slabost mišića i udova, te pomaže kod slabokrvnost.

Kod povreda nakon poroda, omlitavljenog trbuha u žena, koje su imale težak porod ili kod sklonosti pobačaju za učvršćivanje ploda i jacanje stijenki maternice vrkuta je velika pomoc. Od trećega mjeseca trudnoće trebaju takve žene piti čaj od vrkute.

Vrkuta je ljekovito sredstvo za sve ženske bolesti, a zajedno s rusomačom pomaže čak i kod spuštene maternice i kile na preponi. U posljednja dva slučaja piju se dnevno u gutljajima četiri šalice čaja od vrkute, pripravljenog po mogucnosti od svježe nabrana bilja.

Naši su preci koristili cijelu biljku za vidanje vanjskih i unutarnjih rana, kod epilepsije i prijeloma. Evo navoda iz jednoga jako starog bilinara: "Ako je covjek nešto slomio, bio on star ili mlad, neka stavi dvije pune šake vrkute u vodu koja treba ključati toliko dugo koliko je potrebno za tvrdo kuhano jaje i potom to popije."

U današnjoj narodnoj medicini zauzima ta biljka opet priznato mjesto. Posebno je istice švicarski župnik Kunzle: "Dvije trećine svih operacija ženskih organa bilo bi posve suvišno uz pravodobnu i dužu upotrebu te ljekovite biljke jer liječi sve trbušne upale, groznicu, gangrenu, gnojenja, čireve i prijelome. Svaka bi rodilja morala 8 - 10 dana piti dosta toga čaja.

Zgnječena i stavljena s vanjske strane vrkuta liječi rane, ubode i posjekotine. Djeca, koja imaju i pored dobre hrane slabašne mišiće, ojačaju uz redovno pijenje čaja od vrkute.

Vrkuta, koja raste u višim predjelima, u narodu se naziva i srebrnom vrkutom, jer joj se listovi s unutrašnje strane srebrnasto sjaje. Srebrna je vrkuta posebno korisna kod gojaznosti. Dvije do tri šalice čaja dnevno su jako djelotvorne.

Dobro djeluje kod nesanice; šečeraši bi ga trebali često piti.

Način upotrebe

Priprema čaja: Punu čajnu žlicicu bilja stavimo na 1/4 litre vode, samo oparimo, ostavimo da odstoji.

Biljni oblog: Odgovarajuću količinu svježoga bilja kratko properemo, zgnječimo na drvenoj dasci s kuhinjskim valjkom i stavimo na bolesno mjesto.

Dodatak za kupku: Za potpunu kupku uzmemo 200 g osušena ili nekoliko pregršti svježoga bilja, ostavimo tijekom noci u vjedru s hladnom vodom, sljedeći dan sve podgrijemo i ulijemo tu tekućinu u vodu za kupanje.

Dijelovi iz: Marija treben - Zdravlje iz Božje ljekarne

 

 

Iznad glave

flight-radar-24