Mudre izreke

3-plastenik-snjegZa početak - Sretna vam svima Nova (2015 - da ne bi bilo greške)!!! Puno sreće, ... i malo korova :)

Vratimo se na temu. Prošlo već mjesec dana od postavljanja i prvog štihanja. Pao je i prvi snijeg i pala temperatura ispod -15. U plasteniku gotovo ništa. Niti se zemlja smrzla, ni nespola. Ludilo ovaj plastenik.

Da ne bi bilo da smo samo ljenčarili i divili se plasteniku sa sigurne udaljenosti, rješili smo problem sa gnojenjem. Posipali smo sa vapnom i nagnojili sa zrelim stajskim gnojem.

Rezime gotov, ajmo na detalje.

plastenik-14-gnojOdradili smo gnojenje. Prvo smo posipali u tanko sa vapnom. Za detalje pogledajte članak na www.agroportal.hr/eko-i-hobi/ekoloska-poljoprivreda/kalcij-ili-vapno/

Kupili smo i prikolicu stajskog gnoja. Malo tačkanja i puno mahanja sa vilama iiiii... (slikica u galeriji). Nakon rasprostiranja gnojiva ostaviti plastenik da se malo prozrači.

Nastavak štihanja...

Nakon što je sve preštihano, nekako je ostao zaključak da nije dovoljno zagnojeno, nekako se izgubilo, pa smo ponovili postupak sa vapnom i stajskim gnojem. Da pojasnim: Zemlja je ilovača, a kako je dosta i isprana zbog silnih kiša ove godine i strašno nabijena od postavljanja plastenika, jako je jako neugledna. Najvjerojatnije ćemo kasnije u sadnji dodavati i još humusne zemlje da poprave krvnu sliku ilovače.

plastenik-25-ponovno-gnojenjeDjelovi koji su prvi preštihani su sada problematični. Em je bilo pre mokro za štihanje, pa je sve ostalo u velikim grudama, em se u međuvremenu presušilo pa je sad komad cigle. Iako je u planu frezanje, mislimo da ni ona neće moći razbiti grude, već ćemo morati prvo zatili većer prije. Ne punu, samo da površinski sloj otpusti, te ujutro ili kopanje ili frezanje.

Razmišljamo i o pokrivanju dijela koji nećemo odmah saditi sa kartonom ili nećim da se zemlja dodatno razrahli i odradi, ali o tome ako i kada.

I za kraj neki zaključci:

  • Nakon štihanja, čim se zemlja dovoljno osuši treba okopati i usitniti. Nama se malkice presušila, pa je kopanje ili frezanje (usitnjavanje) nemoguće. Imamo jedan brilijantan pomoćni plan :)
  • Gnojenje prije štihanja (barem na naš način) je izgledalo kao ok ideja (po principu - nema veze), ali sada i ne baš. U štihanju je većina gnojiva otišla pre duboko u zemlju i nije nimalo razrahrila niti se pomješala sa ilovačom. Ponovili mo gnojenje nakon štihanja.

Klikni za uvećanje plastenik-10.jpg Klikni za uvećanje plastenik-11-vapno.jpg Klikni za uvećanje plastenik-12-gnoj-u-snjegu.jpg Klikni za uvećanje plastenik-14-gnoj.jpg Klikni za uvećanje plastenik-15.jpg Klikni za uvećanje plastenik-16.jpg Klikni za uvećanje plastenik-17.jpg Klikni za uvećanje plastenik-18.jpg Klikni za uvećanje plastenik-19.jpg Klikni za uvećanje plastenik-20.jpg Klikni za uvećanje plastenik-21.jpg Klikni za uvećanje plastenik-22.jpg Klikni za uvećanje plastenik-23.jpg Klikni za uvećanje plastenik-24.jpg Klikni za uvećanje plastenik-25-ponovno-gnojenje.jpg Klikni za uvećanje plastenik-26-ponovno-gnojenje.jpg Klikni za uvećanje plastenik-27.jpg

Iznad glave

flight-radar-24