Mudre izreke

5-sadnja-matovilcaTaman kad misliš da si super, dođe netko i totalno pokvari raspoloženje. Mrzim kada je netko u pravu.

Da pojasnim. U zadnjem postu sam napisao da je zemlja spremna za sadnju. E pa nije. Došao nam je stručnjak u posjetu (ima grijane plastenike i bavi se time profesionalno).

Evo par zaključaka:

  • Po rubu plastenika smo ostavili za pedalj dva neobrađenu zemlju da ne bi oštetili plastenik i... (bio je još jedan razlog, ali mi se sada ne pali lampica). Stručnjak kaže da je to bacanje prostora. I opet štihaču u ruku. Problem sam rješio tako da sam efektivno iskopao kanal uz rub, a zemlju poslagao u vis u širini freze. 3-4 prolaza frezom i nježni (ne baš) potezi željeznim grabljama, zemlja je vraćena u kanal. Sada je kompletan plastenik poravnat i obradiv. Mentalna napomena: kupiti novu držalicu za grablje!
  • Koliko god je zemlja izgledala rahla i pripremljena, stručnjak kaže da još i onda još malo. Poželjno je što više se približiti prašini. Još dva kruga frezom uz usporavnje iste da se zemlja što bolje smelje. Ako sada nije dovoljno, onda stvarno...
  • Zemlju će trebati barem još na jesen preštihati. Iduće godine, možda, samo možda neće trebati. Također će nam trebati dvije godine da iskorjenimo korov u većoj mjeri. I puno gnojenja.

15-sadnja-matovilcaDa ne bi bilo sve tako crno, posadili smo malo Matovilca. Da je malo ne bi se ni znalo. Dobili smo ga u gajbama u malim kockicama. Postupak sadnje je jednostavan. Kockicu samo staviti na zemlju u cik cak raspored i nježno zaliti (jako nežno). Matovilac će samo pustiti korijen prema dolje i krenuti u busanje.

Mi smo ipak malo utopili kockicu sa biljčicom u zemlju i zalili sa špricom. Napomena, ne polijevati sadnice dok su u kalupu jer će se zemlja raspadati i biljčice će ostati golog korijenja.

Prednost sadnje matovilca je što je sa njime gotovo dok (npr.) dođe paradajz, te se samo prefreza gredica i nastavi sa sadnjom.

Postavili smo i termometar u plastenik. Dok je vanjska temperatura bila 1°C i padao snijeg, u plasteniku je bilo 5 stupnjeva uz veliku količinu pare, koja se digla iz zemlje nakon kopanja i frezanja. Malo luftanja, reda radi, ali osim izmaglice, ne ometa rad i ne umanjuje uzitak.

Jesam li rekao kako je ljepo raditi vani, dok u isto vrijeme pada i hladno. Opet me oduševilo.

I toliko od mene za danas. Krećemo u nabavku sjemenja i sadnica. Kako gdje što posadimo, tako ću javiti, a dok se skupi napravim i skicu sadnje. Planiranje sadnje smo prepustili starijoj generaciji sa malo jačim iskustvom :)

Do sljedeće objave

Klikni za uvećanje 10-sadnja-matovilca.jpg Klikni za uvećanje 11-sadnja-matovilca.jpg Klikni za uvećanje 12-sadnja-matovilca.jpg Klikni za uvećanje 13-sadnja-matovilca.jpg Klikni za uvećanje 14-sadnja-matovilca.jpg Klikni za uvećanje 15-sadnja-matovilca.jpg

Iznad glave

flight-radar-24