Kiselost tijela, odnosno kiseli pH može se javiti zbog različitih uzroka poput hrane koja ima kiseli pH, emocionalnog stresa, raznih otrova, i / ili imunoloških reakcija ili bilo kojim postupkom koji izgladnjuje stanice nedostatkom kisika i drugih hranjivih tvari. Tijelo će se pokušati boriti protiv kiselog pH pomoću alkalnih minerala.
Ako prehrana ne sadrži dovoljno minerala za kompenzaciju, dogoditi će se nakupljanje kiselina u stanicama.
Zakiseljeno tijelo će smanjiti sposobnost tijela da apsorbira minerale i druge hranjive tvari, smanjiti proizvodnju energije u stanicama, smanjiti sposobnost za popravak oštećenih stanica, smanjiti se sposobnost za detoksikaciju teških metala, uzrokovati nastanak tumorskih stanica, te učiniti tijelo osjetljivijim na umor i bolest.
PH 6,9 krvi koja je samo malo kisela, može izazvati komu, pa čak i smrt.
Da bi odkiselili tijelo i učinili ga lužnatim, nužno je promijeniti prehranu i način života.
Povrće
Kukuruz, leća, zimski squash i masline su povrće koje sadrže visoke razine kiselosti.
Na primjer, kukuruz ima pH od 5,2, dok leća i masline imaju pH razine 6,3 i 6.
Oni i dalje imaju vlakana i drugih hranjivih tvari, ali oni nisu dobar izbor ako pokušavate smanjiti razinu kiselosti u tijelu.
Voće
Ribizli, borovnice, brusnice, konzervirano voće i ušećereno voće su primjeri voća koje su izrazito kiseli.
Konzervirane i ušećerene verzije su kisele, jer su dodani zaslađivači i konzervansi.
Obrađeni voćni sokovi su također visoki u kiselosti. Borovnice imaju pH 3,3, dok sok od brusnica ima pH 2.3.
Žitarice
Obrađene žitarice i pekarski proizvodi koji su izrađeni od obrađenih žitarica sadrže izrazito visoke vrijednosti kiselosti.
Primjeri su bijeli kruh, bijela riža, tjestenina, peciva, krafne, kolači i keksi. Sadrže niske razine vlakana i hranjivih tvari.
Bijeli kruh ima pH 5, a bijela riža ima pH 6.
Mliječni proizvodi
Svi oblici mlijeka, jogurta, svježeg sira, maslaca, sladoleda i tvrdog sira imaju visoke razine kiselosti, primjerice pH mlijeka jest 6,4, dok američki sir ima pH 5. To vrijedi i za nemasne verzije.
Orašasti plodovi i ulja
Orašasti plodovi poput oraha, kikirikija, indijskog oraščića i pistacije zakiseljuju organizam.
To uključuje i maslac koji je napravljen od orašastih plodova. Kisela ulja su ulje od maslina, sezama, šafranike, suncokreta, avokada, kukuruza i canola ulje.
Napici
Svi oblici alkohola zakiseljuju organizam, bez obzira da li sadrže malo ili mnogo kalorija.
Primjerice, pivo i vino imaju pH 3.4, dok žestoka alkoholna pića imaju još niži pH.
Ostala pića koja imaju niski pH su sokovi, kava i kakao.