Mudre izreke

Istinska sreća i životno zadovoljstvo proizlaze iz polaganog razvoja nečega što ste možda zadnji put čuli iz usta svojih baka i djedova: karaktera. Karakter tvore univerzalne istine koje nalazimo u svakoj kulturi i u književnosti svakog razdoblja.

Obuhvaća, između ostaloga, mudrost i znanje, hrabrost, ljubav i čovječnost, pravednost, umjerenost i duhovnosti. Te vrline postižemo razvijajući i održavajući pozitivne osobine kao što su originalnost, odvažnost, čestitost, odanost, dobrota i pravednost.

Zamisao karaktera odavno se našla u nemilosti jer se doima staromodnom i neznanstvenom. Značajke karaktera ili pozitivne osobine mjerljive su te ih je moguće steći.

Darovitosti, s kojima se rađamo i koje nas automatski čine uspješnima, razlikuju se od vrlina, koje odlučujemo razviti. Više nas nadahne onaj tko posjeduje jednostavnu prirodnu sposobnost. Ako svojoj darovitosti pridružimo volju i odlučnost, ponosimo se svojim postignućima kao što smo ponosni i ako netko pohvali našu iskrenost. Darovitosti same po sebi govore o našim genima, ali vrline i razvijene darovitosti (maksimalno iskorištavanje vrlina) govore o nama.

Usavršavanjem svojih “karakterističnih vrlina” postižemo životno zadovoljstvo i istinsku sreću. Pogrešno je cijeli život nastojati ispraviti vlastite mane. Štoviše, najveće životno zadovoljstvo i istinsko zadovoljstvo – istinska sreća – proizlaze iz razvijanja naših vrlina.

Iznad glave

flight-radar-24