Mudre izreke

Koliko ste puta zatomili osjećaje jer ste mislili da će biti neprikladno ponašati se tako pred osobom ili društvom u kojemu se nalazite? Izreka jednog mudraca “u društvu se veseli, a plači u samoći” ima snažan odjek ispravnosti u svojem izgovoru. Tako i treba raditi, po tome se vodite. Što će se dogoditi ukoliko ne izrazite osjećaje, već ih nagomilavate kao hrpu smeća na svojim plećima; mislite da to nigdje neće izbiti? Ljudska bića su, kako sam već naveo, sustav dinamičke ravnoteže; mi djelujemo po tokovima energije koja struji kroz čitavo tijelo, unutra i izvan njega. Pogledat ćemo i drugu perspektivu ovoga.

garbage-413757_960_720
Gomilanje osjećaja je analogno ogromnim deponijima smeća

Rijeka koja teče ima svoje tokove i vrlo je bitno ne postavljati brane tome toku, jer što bi se moglo dogoditi? Na području gdje je brana gomilat će se pritisak, i moguće je da voda postane ustajala, moguće je da brana pukne, te rijeka nastavi teći prirodnim tokom. Svaki puta kada odlučite zatomiti osjećaj, zamislite to kao “pakiranje” istoga u vreću za smeće i odlaganje u pričuvu, kao što je prikazano na gornjoj slici. Ako ne izrazite ono što osjećate, napravit ćete štetu svome tijelu, gdje vrlo vjerojatno može izbiti neka vrsta bolesti, psihičke ili fizičke, moguće i oboje. Ne morate se izderati na nekoga dok ste okruženi ljudima, ali ako imate osobu koja će to tolerirati dok ste sami – izvrsno! Ako nemate nikoga tko će razumjeti Vaš ispad, onda otiđite negdje gdje se možete glasno izderati ili izudarati nešto bez stvaranja štete. Shvatite samo da morate izbaciti nagomilanu energiju osjećaja unutar sebe. Odaberite način koji Vam odgovara: možete upisati boks pa izudarati vreću, otići na streljanu pa ispucati se u metu, derati se dok se vozite u automobilu na autoputu, … Na Vama je samo da se riješite gomilanja smeća.

anger-1197374_960_720
Vikanje u prirodi bitno pomaže kod stresa, ljutnje i nagomilanih emocija

Možete pogledati također zanimljivi video o tome kako pustiti tok rijeke da slobodno teče, pa i kako se riješiti ostalih problema koji blokiraju energetski tok u Vašem tijelu:

https://www.youtube.com/watch?v=02FkMr21xOA

Analogno tome, pokušajte shvatiti kada netko izrazi svoje osjećaje pred Vama, bio to prijatelj, dijete, partner itd. Osobe mogu biti vrlo impulzivne i Vi ne možete puno napraviti u vezi toga. Shodno poanti knjige “Kako riješiti sukobe i pretvoriti ih u suradnju”, ono što će vam oboma pomoći jest:

  • aktivno saslušajte osobu u potpunosti, sve dok ne završi sa pričom koju ima reći.
  • stavite se u “cipele” osobe preko puta Vas i razumijte zašto to govori (zamislite da Vi to govorite umjesto te osobe, lakše ćete reprezentirati njene/njegove emocije).
  • Donesite zaključak o tome zašto je ta osoba izjavila baš na taj način i što je potrebno da se situacija smiri i donese metoda za obostranu korist.

Većina nas misli da samo trebamo reći što imamo, te očekujemo da će partner to objeručke prihvatiti kao validan zaključak i po tome se ponašati. No, jesmo li mi to isto napravili za naše partnere, ponijeli se na način koji su oni očekivali? Da bismo imali skladan odnos u kojemu će urlanje, rasprave ili bilo kakvi oblici nasilja biti eliminirani, moramo biti svjesni da osoba/e preko puta nas imaju pravo na svoj stav i da isto tako imaju pravo da budu saslušani i da se s njima surađuje.

conversation-799448_960_720
Neaktivno slušanje i apatija neće dovesti do međusobnog dogovora

Ako budete slijedili smjernice date u navedene tri točke, mnogo ćete napredovati u svim oblicima rasprave koje ćete voditi. Mislite da će razgovor uzeti više vremena ako budete stalno gledali situaciju iz perspektive govornika i Vas kao slušatelja? Sjetite se samo koliko vremena ode kada svaka strana ima svoje mišljenje i nikako da “dođu na zelenu granu”, pa to još uzme maha i dogodi se šutnja od dan-dva, ponekad i dulje. Konstruktivna suradnja gotovo nikada neće trajati duže od destruktivne, iako za rušenje nečega trebaju sekunde, a graditi možemo godinama. Uzmite također u obzir da ono što je srušeno više ne postoji i ne donosi korist, radost, obilje, sreću, blagostanje, dok stvari koje razvijamo donose sve to do u nedogled.

“Što god želite da drugi Vama čine – činite i Vi njima. To je, doista, Zakon i Proroci.” (Matej, 7:12)

Iznad glave

flight-radar-24