Mudre izreke

stres

 

Ako patite od nervoze i tjeskobe pokušajte ukloniti neugodne simptome pomoću ljekovitog bilja.

Neki prirodni lijekovi za živce i tjeskobu mogu puno pomoći, pogotovo ako je riječ o lakšim oblicima.

Ako patite od težih i dugotrajnijih simptoma, svakako posjetite liječnika ili ljekarnika.

 

 

 • Ashwaganda (lat. Withania somnifera; zimska trešnja ili Indijski ginseng) je dobar lijek za živce i anksioznost. Ova biljka je prirodni sedativ koji također može poboljšati kvalitetu sna. Normalizira rad živčanog sustava. Povećava otpornost organizma na stres i umor. Djeluje umirujuće na endokrini, kardiovaskularni i centralni nervni sustav. Koristi se za ublažavanje stresa, anksioznosti i nesanice.  Vrlo je efikasna kod bolesti živčanog sistema.

   

 • Valerijana (lat. Valeriana officinalis) se koristi u slučajevima opće tjeskobe, nervoze, nesanice i srodnih psihičkih problema. Ako vam je život pun stresa, iscrpljeni ste i ne možete spavati, posegnite za valerijanom radi boljeg zdravlja i ugodnog raspoloženja.

   

 • Melisa (Melissa officinalis L.) je biljka poznata stoljećima za svojim umirujućim svojstvima koja se također koristi protiv napetosti, tjeskobe, depresije, kao i protiv psihičkog umora.

   

 • Lavanda ( lat. lavandula officinalis) pokazuje blaga sedativna svojstva, a može se koristiti kao čaj ili eterično ulje. Ugodan miris ove biljke stvara poseban ugođaj koji opušta živce. Grci su smatrali  da ova biljka dobro djeluje na širenje umnih sposobnosti, pa su imali običaj premazivati uljem od lavande čelo i tjeme.

   

 • Kava-kava (lat. Piper methysticum) posebno se koristi na pacifičkim otocima kao izvrstan znakprirodni lijek protiv anksioznosti. Aktivni sastojci u biljci su kavalaktoni, od kojih je najmanje 15 psihoaktivno. Djelovanje pripravaka kava kave ovisi o koncentraciji određenih kavalaktona. Jedan od glavnih je desmetoksijangonin, koji potiče blagu euforiju, te kavain, koji poboljšava pažnju i koncentraciju. Kava kava predmet je mnogih istraživanja, te je na dobrom putu da zamijeni neke tvorničke lijekove.

   

 • Čaj od kamilice (lat. Matricaria recutita) je staro i provjereno prirodno sredstvo za opuštanje. Kamilica ima blag i bezopasan učinak  te se preporuča za liječenje nesanice u djece.

   

 • Gospina trava (Hypericum perforatum) se preporučuje protiv napetosti i blage depresije. Umirujuće djeluje na živčan sustav, održava razinu serotonina normalnom, liječi poremećaje spavanja, uklanja umor, tugu, bezvoljnost i melankoliju. Budući da djeluje na hormone, odlična je za uklanjanje simptoma PMS-a i menopauze (posebice čestih promjena raspoloženja), dobra je protiv svih ženskih bolesti, uklanja menstrualne grčeve, liječi anemiju i još mnogo toga. Može se davati djevojčicama u pubertetu kako bi im pomogla u pravilnom razvoju spolnih organa.

12

Iznad glave

flight-radar-24