Mudre izreke

Znate li legendu indijanaca Cherokea o obredu prijelaza iz mladosti u odraslu dob?

suma-u-snijeguDječak koji je došao u dob da se podvrgne obredu dogovorio se sa svojim ocem da se nađu na ulasku u šumu slijedeće večeri.

Dječak nije znao što ga čeka. Otac ga je odveo u sumrak u šumu sa povezom preko očiju i ostavio ga samog usred šume.

Trebao je sam prosjediti cijelu noć u šumi i ne skidati povez preko očiju sve dok zrake sunce se ne probiju preko njega.

Dječak ne smije plakati niti zvati u pomoć. I ako preživi noć, ujutro je muškarac, ali ne smije nikome reći što je doživio, svaki dječak treba to iskustvo sam proći.

Bio je prestravljen, po noći je čuo svakojake zvukove, od zvijeri oko njega koje su ga došle pojesti, do zločinaca koji su ga došli ubiti, do zvuka vjetra koji prolazi kroz travu u granje, ali nije odustajao.

Ustrajao je u svojoj patnji sam i napušten od svih jer to je jedini način na koji je mogao postati muškarcem. Konačno nakon stravične noći pojavilo se sunce i napokon je mogao skinuti povez s očiju.

Iznenadio se kada je otkrio da njegov otac sijedi nasuprot njega i da ga je pazio cijelu noć, uopće nije bio sam. Otac je prošao cijeli obred s njim dokazujući mu da i kada je mislio da mu je najteže i da je ostavljen od svih, on ipak nije bio sam i netko je pazio na njega.

Nikada nismo doista sami. Čak i kada mi to ne znamo, naša obitelj i prijatelji paze na nas ... sijede na panju pored nas.

Iznad glave

flight-radar-24