Mudre izreke

Jezik zdrave osobe je roze boje, čist i prekriven okusnim papilama.

Vrhom prsta prijeđite preko površine jezika – trebali biste osjetiti sitne čvoriće koji se zovu papile, a osjećaj će biti pomalo pahuljast. To je zbog dlačica između okusnih pupoljaka.

Upala, crvenilo ili bijela boja jezika mogu otkriti stanja poput gljivične infekcije dok otečen jezik može biti alergijska reakcija.

Čirevi po jeziku su alarm koji upozorava na Kronovu bolest ili ulcerozni kolitis.

Natečen ili gladak jezik može biti znak da je manjak vitamina 12, željeza ili folata u organizmu.


jezikTanki bijeli površinski sloj, vidljivi tragovi zubiju i nekoliko crvenih točkica - nedostatak vitalne energije u tijelu koja uzrokuje umor, loš apetit i pretjerano znojenje.

Tanki žuti sloj na sredini okružen crvenim ostatkom površine jezika – zatvor, dehidracija i kožne bolesti.

Masni bijeli sloj, otočeni rubovi jezika – neuravnotežen rad probavnog sustava te sklonost nakupljanju vode u organizmu.

Crne točkice na ljubičastoj površini –  zastoj krvi u dijelovima tijela koji može uzrokovati probleme s venama, 'teške' noge, glavobolju, bol u prsima i kožu bez sjaja.

Tanki bijeli sloj i crveni vrh jezika – izloženost stalnom stresu koje uzrokuje nestabilno emocionalno stanje.

Crveni jezik sa žutim debelim naslagama po sredini površine – pokazatelj je to povišene tjelesne temperature koja ukazuje na moguće infekcije mokraćnih puteva.

Gusti bijeli sloj po sredini površine blijedog otočenog jezika – izgled koji upućuje na infekciju  ili pak na upalu povezanu s nekom autoimunom bolešću, nedostatak vitamina i minerala. Takva stanja uzrokuju blijedi ten, bol u kralježnici i osjećaj koji često graniči s panikom.

Pukotine na crvenoj površini jezika – upućuje na gljivične infekcije u tijelu koje prate noćno znojenje, nesanica i iritacija.

Jezik čija je površina blijeda i bez naslaga ukazuju na smanjen protok krvi u tijelu, anemiju koja može uzrokovati vrtoglavicu, umor, a osobe ovakvog stanja pate od nedostatka koncentracije i pamćenja. Osim toga kod žena je takav jezik često znak moguće hormonalne neuravnoteženosti.

Ako imate bijeli premaz na jeziku ili gljivice, probajte sljedeće savjete da biste poboljšali probavu i izgled jezika:

  • Jedite fermentiranu hranu kako biste uravnotežili svoj unutrašnji ekosustav.
  • Jedite više kuhanu hranu.
  • Uključite aromatično bilje i začine u svoju prehranu.
  • Pijte topli čaj od đumbira 20 minuta prije jela.

Iznad glave

flight-radar-24