Mudre izreke

Za vrijeme Božićnih blagdana čest ukras u našim domovima je i cvijet crvenih cvjetova nalik na listove zvan božićna zvijezda.

djecak-i-djevojcicaLegenda kaže kako u jednom malom meksičkom mjestu djeca su na Badnjak nosila cvijeće u crkvu kako ukras za jaslice. Sva djeca natjecala su se koje će donijeti ljepše i raskošnije cvijeće, osim jednog siromašnog dječaka i djevojčice koji nisu imali ništa za odnijeti malom Isusu.

U svojoj ljubavi i vjeri ubrali su malo osušenog poljskog cvijeća. Na putu do crkve susreli su drugu djecu s njihovim prekrasnim buketima koja su ih posramila i krenula izrugivati tako da su brat i sestrica tužno ostali ispred crkve srameći se unijeti ružno cvijeće pored sve te raskoši.

Uskoro im se javio anđeo koji ih je ohrabrio i utješio tako da su djeca ipak donijela cvijeće u crkvu unatoč  sveopćem dječjem ruganju.

Na božićno jutro župnika i sve seljane dočekao je neočekivani prizor.

Neugledno cvijeće preko noći procvalo je u predivan cvijet nalik na zvijezdu pa je od toga dana prozvan božićna zvijezda.

Savjet za održavanje vašeg cvijeta

bozicna-zvijezdaBožićna zvijezda voli humusnu zemlju s malo pijeska.

Iako traži dosta svjetla, ne ostavljajte je na izravnoj sunčevoj svjetlosti jer joj može oštetiti listove.

Idealna je temperatura za uzgoj 18 do 20 Celzijevih stupnjeva.

Budući da se u većini centara biljka zalijeva odozdo, preporučuje se da je i vi zalijevate preko podloška.

Ako se zalijeva odozgo, hranjive se tvari talože na korijen i biljka trune. Napunite podložak svaka tri do četiri dana vodom i bacite ono što biljka nije upila u 30 minuta.

Iznad glave

flight-radar-24