Mudre izreke

Koliko puta smo željeli biti ili izgledati kao netko drugi misleći da ćemo tako biti sretniji ili zadovoljniji?! Ipak, čak i ako smo uspjeli promijeniti izgled, a srce nam je ostalo isto, ništa nismo postigli.

Srce je središte po kojemu se ravna sve naše ponašanje.

I nema promjene mišljenja, a još manje vladanja, ako se ne promijeni srce. To nam dokazuje i ova basna o mišu i hrabrosti.

Bila je hladna zimska noć kad je jedan veliki čarobnjak na pragu svojeg dvorca pronašao promrzlog miša. Pokupio ga je, okrijepio i ponudio mu da ostane u njegovu društvu. I od toga časa život se toga miša poboljšao. Ipak, životinjica nije odavala osjećaj sreće.

”Što ti je, mali prijatelju?” upita ga čarobnjak. ”Ti si jako dobar sa mnom i sve je ovdje jako lijepo. Ali, tu je s nama i mačak…” Čarobnjak se nasmiješio. Nije se sjetio da se miš iskonski boji mačke. ”No, ne moraš se bojati, on je dobričina i ne bi nikome nešto zlo učinio…”

Miš odgovori: ”Nema razloga da ti ne vjerujem, ali ja se bojim te mis ilustracijaživotinje. Pretvori me u mačka. Tako ga se više neću bojati.”

Čarobnjak nije bio sretan jer mu se ideja nije svidjela. ”No, kad baš želiš, učinit ću kako hoćeš.” Istog časa miš se pretvori u krupnoga mačka. Ali čim je zamijetio domaćeg mačka, mačak-miš je utekao pod krevet svojega dobrotvora.

”Što ti je, mali prijatelju? Ne bojiš se valjda dobroga mačka?” Mačak-miš se zastidio i zamolio: ”Znaš, ipak me pretvori u velikog psa, od kojeg će se plašiti ostale životinje.” Čarobnjak nevoljko pristade: ”Neka ti bude, kad već tako želiš…”

Kada je sljedećeg jutra miš pretvoren u psa izašao iz skloništa, opet je ugledao domaćeg mačka i sav naježen od straha utekao potražiti zaštitu kod čarobnjaka. ”Što se opet dogodilo? Da nisi susreo kojega drugog psa?”

Pas-miš se još više zasramio, ali se usudio moliti: ”Znaš, molim te, pretvori me u tigra, u velikog tigra kojega će se svi bojati.” Čarobnjak mu udovolji i tigar-miš iziđe u vrt gdje opazi mačka kako izlazi iz kuhinje. Mačak se silno uplaši i začas potraži spas na obližnjem stablu. ”Gotov sam”, mislio je stari mačak.

No, istog se časa i tigar-miš zastraši i potraži zaklon u čarobnjakovoj sobi. ”Što te sada opet zastrašilo?” upita bivšeg miša, a ovaj promuca: ”Ja… ja… ja se jako bojim!”

Čarobnjak je prasnuo u smijeh. ”Sada shvaćaš, mali prijatelju, da izgled ne govori ništa. Izvana strašno izgledaš, a bojiš se običnoga mirnog mačka jer ti je srce ostalo neizmijenjeno. Bio si i ostao mali miš.” I istog časa čarobnjak pretvori tigra u prvotnog miša.


Srce je nešto sveto, ali i poprište raznih uzbuđenja, te se ne treba nikada njime poigravati.
A ako nešto treba mijenjati ili poboljšati, tada najprije treba promijeniti srce, a ne izvanjski izgled.

Iznad glave

flight-radar-24