Mudre izreke

Zapadna kultura živi od uvjetne sreće pomoću novca i slave. Osobni stav je važniji nego činjenice, ono što drugi govore i rade, izgled, nadarenost i sposobnosti.

Život se sastoji iz 10% onoga što se čovjeku događa i 90% njegova reagiranja na to! Osobni stav može se kontrolirati.

Pravi izvori sreće nalaze se u nama. Promjenom naših pogleda i stavova možemo djelovati na stresne faktore, reducirati korištenje energije i istodobno razvijati i aktivirati izvore unutarnjeg nagrađivanja i motiviranja.

put u neboMožemo naučiti biti iznutra dovoljno sretni pod svim okolnostima. Vanjski uvjeti koji olakšavaju sreću jesu dobri ljudski odnosi! Ne moramo ništa od drugih očekivati, jer najvažnije nosimo u sebi.

Davati je važnije nego uzimati, voljeti nego biti voljen. Vatra koja gori u vlastitom srcu grije najbolje. Ne moramo se ni od čega i ni od koga osjećati ovisnim.

Ako se sve potrebno za sreću nalazi u nama, ako je patnja posljedica krivog načina našeg mišljenja, tada možemo i moramo preuzeti punu odgovornost za svoju sreću i zadovoljstvo.

Nismo odgovorni za sreću drugih, već oni sami. Moramo biti autentični i o svojim željama slobodno govoriti. Ne treba raditi protiv svojih potreba iz lažnog osjećaja obveze. Zdrav egoizam nije protiv pomaganja drugima. Principu osobne odgovornosti i zdravom egoizmu nema stvarne alternative.
Sreću moramo tražiti u onome što nam se stvarno događa, a ne u onome što bismo htjeli da nam se dogodi! Sreća se nalazi u našem doživljavanju, tumačenju i pristupu onome što nam se događa. Plakati za nečim što još nemamo uz nesposobnost uživati u onome što imamo uzrok je naše nesreće i nezadovoljstva.

Tajna je u pristupu događaju, a ne u samom događanju. Sreća je naš pravilni pristup nesreći! To je alkemija pretvaranja nesreće u sreću. Ne smijemo postavljati uvjete sreći!

Kao što je bezuvjetna ljubav ona s kojom prihvaćamo drugoga kakav jest a ne kakvog si mi želimo, onda je i bezuvjetna sreća događanje života kakvo nam se dogodi a ne kakvo mi priželjkujemo! U našim je rukama atribut sreće ili nesreće životu kojega imamo.

Iznad glave

flight-radar-24