Mudre izreke

Nismo produkt naših iskustava i prošlosti, a niti žrtve vanjskih okolnosti. Ništa ne mora ostati isto. Svaki aspekt životne situacije možemo drukčije vrednovati. Sebi treba dati dozvolu da se smije dalje drukčije ići!

Prepoznavanje svojih mogućnosti osposobljava čovjeka da sebe i svijet oko sebe posve drukčije promatra. Iskustvo poraza, neuspjeha potiče promjenu u pravcu daljnjeg osobnog razvoja. Poraz može biti točka promjene u životu. Čovjekova životna stvarnost nastaje u njegovoj glavi, upravljana njegovim mozgom.

Da bi došao do rješenja problema, čovjek ga mora preformulirati. Ne smije pomoću jadikovke koristiti crno-bijelo slikanje. Vanjski svijet neće moći mijenjati. Može mijenjati generalizacije opisom konkretnih situacija, Može negativni pretvoriti u pozitivni pristup. Takvim pozitivnim preinterpretacijama i formulacijama jača sebe.

Poraz i neuspjeh šansa su osobnog rasta i daljnjeg razvoja. Nije bitno izbjegavati greške nego iz njih učiti i s njima rasti. Iz poraza treba izvući dobitak. Svaki neuspjeh sadrži u sebi ključ za novi uspjeh.

Jedno od najvažnijih životnih umijeća jest pretvoriti nesreću, poraz i greške u sreću, uspjeh, šanse i pobjedu. Nema uspjeha bez neuspjeha, sreće bez nesreće, pobjede bez poraza, šanse bez greške. Sve je to u vlastitim rukama!

Poraz je osobno vrednovanje događanja u određenom vremenu. Ako se promijeni vrednovanje, isti događaj može biti pretvoren u uspjeh. Nije bitno koliko je puta netko pao, nego koliko se je puta nakon toga dignuo. Gledanje na sve crno vodi u recesiju i depresiju, a gledanje ružičasto na put razvoja. Uzrok poraza, neuspjeha nije samo u vanjskim okolnostima, stresu i opterećenjima nego većinom u samim ljudima.
Opterećenja pripadaju procesu cjeloživotnog učenja i puta prema rastu čovjekove ličnosti. U čovjeku se nalaze mnoge mogućnosti reagiranja na situacije stresa, opterećenja i krize. Neuspjeh pruža šansu novog i drukčijeg strukturiranja i višeg stupnja reda i koherencije. Čovjek oboli kad nakon krize nije u stanju sebe i dijelove svog života povezati u drukčijoj sintezi.

borba dobro zloDakle, ako je poraz naš doživljaj i naš emocionalni stav prema njemu, tada je jasno da je u našim rukama njegovo pretvaranje u uspjeh i šansu!
Psihički otpor je važan za postupanje s teškoćama i za osobni uspjeh. Omogućuje nam da prevladamo uspješno krize i neuspjehe. Nije prirođen nego se uči i trenira. Treba ga učiti iz učinjenih grešaka i nepovoljnih okolnosti. Treba naučiti gubiti. Potrebno je dobro zapažanje, koncentriranost i preuzimanje odgovornosti za ono što se događa. Iz učinjenih grešaka dobivamo informacije o sebi. Iz neuspjeha više učimo i doznajemo o stvarnosti nego iz uspjeha. Neuspjeh nam omogućuje da rastemo, razvijamo se i povežemo s drugima. Poraz potiče individualni razvoj ličnosti i daje inicijativu za promjenu. Nema standardnog recepta za postupanje s porazom i neuspjehom.

S pravim kutom gledanja navodne greške i porazi nisu ništa drugo nego međukoraci da drukčije nego dosada mislimo i da postignemo daljnji razvoj i rast na novoj razini. Imamo određene predodžbe o stvarima i živimo s određenim stavom i držanjem. U svojoj glavi moramo mijenjati predodžbe o stvarima u nama i oko nas. Odluka je na nama! S malom promjenom kuta našeg gledanja ili stava pred nama je poraz ili uspjeh.

Dakle, problem nije neuspjeh i poraz, nego naš stav i postupak s njima. Hoće li naš poraz biti poraz ili pobjeda ovisi o nama i našem postupanju s njima. O nama ovisi i jedno i drugo. Izbor je naš. Odluka je naša. Moramo promijeniti naše mišljenje o neuspjehu i porazu.

Hoće li patnja i bol voditi prema sreći ili nesreći, uspjehu ili porazu, ovisi o tome što mi mislimo o tome i što osjećamo u srcu!

Iznad glave

flight-radar-24