Mudre izreke

wirelessPod bežično primarno mislimo na prijenos podataka radiovalovima u razne svrhe. To može biti spajanje na internet, mobitel ili pak bežični prijenos slike na vaš omiljen TV zid.


Znamo da smo ozračeni sa svih strana. Također znamo da wireless zrači. Zašto onda u džepu nosimo mobitel i kraj glave imamo router za internet? Koliko je što štetno?


Štetno je sve. Tu nema dileme. Ali štetno je i hodati po cesti... Neke stvari su štetnije od drugih.


Bežični internet

Zakonska regulativa Lijepe naše kaže da snaga nakon antene ne smije biti veća od 100 mW. To znači da snaga uređaja i pojačanje signala na anteni ne smije prelaziti dotičnu brojku.


Jače uređaje je gotovo nemoguće nabaviti (čitaj skupoooo) te se jako rijetko koriste, a i onda samo za prebacivanje signala sa zgrade na brdo i sl.


Jače antene generalno samo bolje iskorištavaju i usmjeravaju raspoloživi signal, tako da ako susjed nije usmjerio antenu u Vašu spavaću sobu, sve je ok, možda čak i bolje.


Mobiteli

Kod mobitela je malo drukčija situacija. Snage primopredajnika na mobilnim uređajima se kreću oko 2 W ili 2 000 mW.

Radi uštede energije uređaji koriste onoliko snage koliko im je potrebno da bi nesmetano komunicirali sa baznom stanicom. Zanači da ako živite ispod bazne stanice, nemate problema (barem sa mobitelom), ali ako ste slabi sa signalom, to znači da aparat koristi punu snagu primopredajnika ( sigurno ste primijetili da Vam i baterija kraće traje).


Priču o kuhanju jaja sa dva mobitela svi znate.

 

Hot-sale-BH29-Wireless-Stereo-music-Bluetooth-headset-Earphone-Handsfree-for-Samsung-iphone-HTC-mobile-phones

Ostalo

Ostale bežične bih svrastao u isto kategoriju kao i bežični internet ili još manje štetnu jer je varijacija na istu tehnologiju, ali za manje udaljenosti i samim time i manje snage.


Bluetooth je jedna od poželjnih tehnologija za povezivanje jer omogućava normalan radi domet (10m ili jedan zid), a koristi se jako mala snaga.

 

 


wirelessZaključak

Prva tvrdnja da je sve to štetno je točna, ali dok god nosite mobitel u regiji prepona i držite ga na ušima, ostalo Vas ne treba zabrinjavati.
Prema jednom istraživanju (starom doduše, ali i dalje aktivnom), više zrači beton u novogradnji nego bežični internet sa Vašeg routera.

Iznad glave

flight-radar-24