Mudre izreke

Gubitak podataka je kao spolna bolest. Svi misle da se dešava nekom drugom.

puppy laptop peeOno što pamtim oba puta kada sam izgubio sve podatke sa računala je da mi je sljedećih godinu dana padalo na pamet što sam sve izgubio. Toliko smo postali ovisni i zaluđeni digitalom da zaboravljamo koliko je sve to jako kvarljiva roba.

Kao IT profesionalac mogu navesti hrpetinu načina i situacija u kojima možete izgubiti podatke, ali misim da je bolje da Vam kažem kako pametno spremiti podatke. Ne ako, nego kada dođe do gubitka istih da se samo nasmijete i izvučete backup :)

Backup - Sigurnosna kopija (u slučaju da sam nejasan).

Primarna logika je da imate sve drage Vam podatke na minimalno 2 različita mjesta. 2 diska u istom računalu, recimo, nisu odvojena mjesta.

Nekoliko prijedloga za spremanje podataka:

U oblaku

scality cloud storage teamdrive 540

U oblaku znači negdje na internetu. Dole navedeni servisi (usluge) su kombinacija skladišnog prostora na internetu sa programom koji se instalira na računalo i prebacuje podatke gore / dole. Z više detalja o pojedinima samo u google prepišite ime i dalje je sve objašnjeno na njihovim stranicama.

SkyDrive, GoogleDrive, DropBox, SugarSync i mnogi drugi programi za sinhronizaciju podatak i spremanje u oblaku.

Za: Sve radi automatski, većina gore navedenih daje dovoljno besplatnog prostora (15GB ili više). Sinhronizacija podataka sa drugim uređajima.

Protiv: Ako izbrišete nešto na jednom uređaju, izbrisali ste na svakom i svuda. Ako izbrišete sve na jednom računalu... :)

U oblaku - ručno

Slično kao i gore spomenuto, ali namijenjeno samo skladištenju velikih količina podataka za sitni novac.

Web Hosting, Mega, Amazon, Aple, MediaFire, FireDrive, RapidShare... Ima ih. Većina danas ima i alate za sinhronizaciju, ali ću ih staviti u kategoriju ručno. "Pirati" svoje kopije spremaju na ovaj način (jedan od) jer može akomodirati velike datoteke i veliki broj njih. Cijena svakakva, google zna.

Za: Prostor

Protiv: Kao i sve na internetu, možda se sutra ugase, a ima i popratnu naljepnicu sa cijenom

USB stick

Stikovi su postali jako jeftini i jako praktični. Poprilično su i izdržljivi. Jedan je preživio 3 pranja u perilici rublja prije nego sam ga izgubio - ili razvalio koljenom, nije bitno. Ali jednako tako hoće ne radit, onako odjedanput. Toplo preporučam kao jedno od mjesta za kolekciju fotografija.

Za: Praktično

Protiv: Ograničeni prostor, jako kvarljiva tehnologija - sad radim - sad više ne radim. Ručno kopiranje.

Ext. Disk

sata-adapter

Externi diskovi, bilo da se radi o zapakiranom prijenosnom disku ili vulgaris disk + kabel, mislim na normalne tvrde diskove široke primjene

Prijenosni diskovi su se pokazali kao možda i najbolje rješenje za pravi backup podataka ako se koristi na pravilan način. Ne vole da ih se nosa i pomiče dok su u radu, ali generalno dobro podnose zub vremena. Meni je najomiljenija i najjeftinija kombinacija normalni HDD (Hard Disk Drive - čvrsti disk) za računalo i kabel sa eBaya za 10$ za spajanje na USB.

Za: Cijena po gigabaytu, pogodno za dugotrajna spremanja

Protiv: Kabasto, nepraktično za svakodnevnu upotrebu

CD, DVD i sl.

Ne ne ne ne ne i još jedan ne - NE

 

zasto-backupOk, riješili smo skladišni prostor. A sada sa čime? Tu ću biti kratak. Ako koristite neku od ručnih skladišnih metoda preporučam Cobian backup (http://www.cobian.se/cobianbackup.htm) i/ili Drive snapshot http://www.drivesnapshot.de/en/. Neugledni, besplatni i tako dobri programi koji besprijekorno obavljaju svoj posao.

I za kraj, što ja radim: Slike su na disku u ladici kraj računala. Dokumenti su u oblaku na SkyDrive-u, a Cobian prebacuje podatke na staro računalo tamo sa strane. DriveSnapShot je za backup podataka prije formatiranja računala. Stick mi je samo za šetanje dokumenata i ne backupiram na njega, već je on backupiran na PC-u.

Iznad glave

flight-radar-24