Mudre izreke

Da ne budemo neugodni, ali flatulencija (vulg. prdež) ili ispuštanje vjetrova je samo životna činjenica koja može biti neugodna, ali to se događa i najboljima.

Ako patite od ispuštanja vjetrova češće nego inače, vaše vam tijelo možda pokušava poslati prdez-djeteneko upozorenje.

Bakterije fermentiraju hranu koju jedete. To se događa u debelom crijevu, ali ponekad bakterije dođu u tanko crijevo i tu dolazi do bakterijskog rasta.

U tankom crijevu bakterije susreću hranu prije nego što probavljena i fermentira zajedno s bakterijama, što dovodi do stvaranja plina. Ako se plin proizvodi i u tankom crijevu i u debelom crijevu, može doći do nadutosti i bakterijske neravnoteže u crijevima. 

Ako patite od bakterijske neravnoteže nakon liječenja antibioticima ili zbog hrane bogate ugljikohidratima, pokušajte izbjegavati namirnice poznate kao FODMAP (fermentirani oligosaharidi, disaharidi, monosaharidi i polisaharidi).

FODMAP-si se nalaze u koštuničavom voću kao što su avokado, trešnje, šljive i mahunarke kao što su grah, leća, soja, te pšenica, luk, češnjak.  Budući da oni mogu uzrokovati nadutost i plinove, izbjegavanje tih namirnica može pomoći u borbi protiv nadutosti i vjetrova.  

prdezRazlozi za pojavu nadutosti
  • Obavljanje više zadataka istovremeno s jelom

Ako jedete jako brzo, jedete dok razgovarate u pokušaju da obavite istovremeno više zadataka, ili čak žvačete žvakaće gume, vjerojatno ste progutali puno zraka.

Zrak je sastavljen od plina.

Kada uzimajte puno plina, još se i povećava proizvodnja plinova. Podrigivanje je često povezano s gutanjem zraka jer je želudac prepunjen zrakom koji na neki način mora izići van.

  • Netolerancija na mlijeko i mliječne proizvode

Čak i ako ste uvijek dobro podnosili mlijeko i mliječne proizvode, kako starimo, to se može promijeniti.

Organizam može smanjiti proizvodnju enzima laktata koji pomažu pri probavljanju mliječnih proizvoda, što uzrokuje da se pri svakom konzumiranju mliječnih proizvoda može javiti nadutost.

  • Preosjetljivost na gluten

Ako vaše tijelo ima problema s određenim namirnicama, to će vam pokušati reći preko nadutosti i ispuštanja plinova.

Netolerancija i preosjetljivost na gluten najčešće se manifestira kroz nadutost i bolove u crijevima. ako prepoznate znakove, obavezno posjetite liječnika.

  • Hormonalne promjene

Kod menapauze razina hormona u tijelu se drastično smanjuje, te je zamijećeno povećano ispuštanje plinova.

Znanstvenici nisu složni da li su estrogeni ili progesteroni odgovorni.

Bez obzira što je uzrok nadutosti, tjelovježba i redovita stolica može pomoći.

  • Konstipacija

Čini nam se da sve znamo o zatvoru, nažalost i stručnjaci katkad poistovjećuju pojmove opstipacija i konstipacija.

Opstipacija je izostanak spontana pražnjenja crijeva, a konstipacija označava stanje kada osoba ima rijetke, tvrde, oskudne i suhe stolice, ali i promjenu u rutini pražnjenja crijeva, vrlo često praćenu osjećajem nepotpuna pražnjenja.

Upravo kod konstipacije često dolazi do nadutosti i ispuštanja vjetrova.

Treba piti velike količine vode, dovoljno se kretati i jesti hranu bogatu vlaknima.

  • Osjetljivost na vjetrove

Neki ljudi jednostavno su osjetljiviji na vjetrove nego drugi.

To može biti simptom iritabilnog kolona, pa ako sumnjate da je to slučaj, svakako posjetite liječnika koji će vam pomoći pri uklanjanju tegoba.

prdezi

Iznad glave

flight-radar-24