Mudre izreke

Iz indijanske perspektive, medicina je više liječenje osobe nego liječenje bolesti.

Tradicionalnim iscjeliteljima cilj je obnavljanje blagostanja i skladnih odnosa sa zajednicom i duhom prirode, koji se ponekad zove Bog ili Velika tajna.

Indijanci ozdravljenje temelje na uvjerenju da su svi i sve na zemlji međusobno povezani, te u svakom čovjeku, životinji i biljki ima duh ili suština. Čak i objekti, kao što su rijeke ili stijene, pa čak i sama zemlja može se smatrati da ima određenu vrstu duha.

samanIndijanci tradicionalno vjeruju da bolest proizlazi iz duhovnih problema. Oni također kažu da će se vjerojatnije razboljeti osoba koja je neuravnotežena, ima negativnih razmišljanja ili živi na nezdrav način.

Neki indijanski iscjelitelji vjeruju da naslijeđeni uvjeti, kao što su urođene mane uzrokovani roditeljskim nemoralnim načinom života nije lako liječi. Drugi vjeruju da takvi uvjeti odražavaju dodir sa Stvoriteljem i mogu se smatrati kao vrstu dara. Iscjeliteljima je cilj pronaći i vratiti ravnotežu i cjelovitost u osobi, odnosno vratiti se na čisto stanje duha.

Neki ljudi vjeruju da indijansko liječenje može izliječiti fizičke bolesti, ozljede i emocionalne probleme, ali znanstvene studije ne podupiru ove tvrdnje te kažu da iscjeliteljstvo nema znanstvenih dokaza da djeluje.  

Postoje različite vrste indijanske prakse liječenja, ovisno o kojim bolestima je riječ. 

Neki od najčešćih aspekata indijanskog ozdravljenja uključuju korištenje biljnih lijekova, pročišćavanje kroz različite rituale, šamanizam i simbolički ljekoviti rituali za liječenje bolesti i tijela i duha.

Šamanizam se temelji na ideji da duhovi uzrokuju bolesti, a Indijanski iscjelitelj šaman se usredotočuje na korištenje duhovne iscjeljujuće moći za liječenje ljudi.

Simbolički obredi ozdravljenja, što može uključivati obitelj i prijatelje bolesne osobe, koriste se tako da se pozivaju duhove kako bi se liječile bolesne osobe.

Iscjelitelji mogu uključivati šamane, travare, duhovne iscjelitelje i medicinare muškarce ili žene.

Mnogi Amerikanci vide svoje iscjelitelje  kroz prizmu duhovnih razloga; istinu, ravnotežu, sigurnost, i duhovno blagostanje, za razliku od konvencionalne medicine koju Indijanci smatraju da liječi samo bolesti „bijelog čovjeka“.

Dok je kod konvencionalne medicine naglasak na liječenju simptoma bolesti, kod indijanskih šamana duh je neodvojiv element iscjeljivanja.

Iznad glave

flight-radar-24