Mudre izreke

Uvriježeno je mišljenje da srčani udar prati strašna bol, te osoba koja se ruši na pod držeći se za prsa i pokušavajući uhvatiti zrak - baš kao u filmovima. To je stereotip koji svi mislimo da je istinit. No, to nije nužno slučaj. Simptomi se razlikuju kod muškaraca i kod žena, te je vrijeme da obratimo pažnju na simptome srčanog udara kod žena.

Srčani udar ne mora boljeti, štoviše istraživanje na 515 žena koje su imale srčani infarkt potvrdilo je da čak 40% žena nije trpilo nikakvu bol prilikom infarkta.

Tipični simptomi koji prethode srčanom udaru kod žena:

  • Jaki i neobjašnjivi umor

Prema istraživanju 70% ispitanika izjavilo da je pretrpilo teške napadaje umora. Riječ je o osjećaju čiste iscrpljenosti.

  • Poteškoće sa spavanjem

Čak 48% žena koje su sudjelovale u istraživanju izvijestile su da su noćima neposredno prije srčanog infarkta vrlo teško ili nikako spavale često s čestim buđenjima i općenito lošom kvalitetom sna.srce

  • Kratkoća daha

42% žena ispitanih izvijestio je da su imale napadaje otežanog disanja, bez ikakvog razloga.

  • Problemi s probavom

Problemi s probavom su često simptomi infarkta koji su često zanemareni ili krivo protumačeni. Međutim, ako su problemi s probavom zajedno s drugim simptomima poput otežanog disanja ili znojenja, morate potražiti liječničku pomoć.

  • Osjećaj tjeskobe

Osjećalo ga je 35% ispitanika, taj simptom može biti pogrešno tumačen kao svakodnevni simptom života, pogotovo ako ste pod pritiskom ili stresom. No, kada govorimo o anksioznosti kao znaku srčanog udara, to je strah koji je povezan s osjećajem nadolazeće propasti. Može biti povezano s ženskom intuicijom, a u ovom slučaju definitivno treba slijediti tu intuiciju.

  • Iznenadno znojenje

Ako se odjednom počinjete znojiti bez ikakvog razloga to bi mogao biti znak da ste u ranoj fazi srčanog udara. Znojenje je način na koji se vaše tijelo priprema za ono što će se uskoro dogoditi, a to u ovom slučaju je "borba ili bijeg".srce-udar

  • Bol

Bol kod srčanog udara teško je ignorirati, ali čak 43% žena ne osjete nikakvu bol. Mnoge žene opisuju bol u leđima, za koju kažu da se uže veže oko prsa.

  • Vrtoglavica

39% žena izjavilo je da im se zavrtjelo u glavi u ranim fazama srčanog udara. To također može uključivati osjećaj vrtoglavice i mučninu. Primijećeno je da žene češće osjećaju vrtoglavicu kao jedan od simptoma od muškaraca
Informirajte se da spasite svoj život
Bilo koji ili svi od ovih simptoma može početi mjesec dana ili više prije srčanog infarkta, stoga je izrazito bitno da se simptomi brzo uopće i da ih se shvati ozbiljno. Blagi srčani udar često je pogrešno shvaćen kao nešto drugo. No, kada primijetite većinu nabrojenih simptoma, obavezno kontaktirajte liječnika. Srčani udar je uzrok broj jedan smrti žena i muškaraca. Holistički način života će vam pomoći da se smanji rizik od srčanih bolesti.

Kardiovaskularni problemi mogu biti nasljedni tako da informiranje i rano prepoznavanje simptoma može biti od ključne važnosti za svaku ženu i muškarca.

srcani-udar

Iznad glave

flight-radar-24