Mudre izreke

Sastojci
  • 10 cvjetova svježe bazge (bez listova)
  • 10l vode
  • 1 kg šećera
  • 2,5dl jabučnog ili vinskog octa
  • Sok od dva limuna
  • 1 cijeli limun s korom narezan na kriške
Priprema

bazga 1 850x637Sve sastojke izmiješamo u većoj posudi.

Prekrijemo je krpom i ostavimo na toplom mjestu kako bi potaknuli vrenje.

Svakog dana tekućinu promiješamo, a sok možemo piti nakon otprilike tri dana, ovisno o vanjskoj temperaturi.

Gotovi sok više nije jako sladak, već je blago pjenušav i osvježavajuće kiselkast.

Kada je sok poprimio željeni okus, procijedimo ga u boce i spremimo u hladnjak kako se ne bi nastavilo vrenje.

Tako ga možemo čuvati i do dva tjedna.

Prema željama, sok se može i zalediti u plastičnim bocama koje nikada ne smiju biti napunjene do vrha.

Sok možemo pripremati i tijekom godine, s osušenim cvjetovima.

Iznad glave

flight-radar-24