Sastojci
- 10 cvjetova svježe bazge (bez listova)
- 10l vode
- 1 kg šećera
- 2,5dl jabučnog ili vinskog octa
- Sok od dva limuna
- 1 cijeli limun s korom narezan na kriške
Priprema
Sve sastojke izmiješamo u većoj posudi.
Prekrijemo je krpom i ostavimo na toplom mjestu kako bi potaknuli vrenje.
Svakog dana tekućinu promiješamo, a sok možemo piti nakon otprilike tri dana, ovisno o vanjskoj temperaturi.
Gotovi sok više nije jako sladak, već je blago pjenušav i osvježavajuće kiselkast.
Kada je sok poprimio željeni okus, procijedimo ga u boce i spremimo u hladnjak kako se ne bi nastavilo vrenje.
Tako ga možemo čuvati i do dva tjedna.
Prema željama, sok se može i zalediti u plastičnim bocama koje nikada ne smiju biti napunjene do vrha.
Sok možemo pripremati i tijekom godine, s osušenim cvjetovima.