Mudre izreke

Orašasto je voće izrazito bogato polinezasićenim masnim kiselinama, a one su dokazano dobre za naše zdravlje.

Lješnaci

ljesnjakBogat su izvor E vitamina i jednostruko nezasićenih kiselina te B vitamina biotina, koji je nužan za zdravlje kože i noktiju.

Osim bjelančevina, lješnjaci sadrže masnoće, ugljikohidrate, kalij, fosfor, kalcij i vitamin B1.

Okus se pojačava prženjem, pa se preporučuje najprije oljuštene lješnjake popržiti na suhoj tavici ili u pećnici, a tek tada samljeti ili sjeckati za upotrebu.

 Bademi

Dobrodošli su za zdravlje kostiju jer samo 3 grama sadrži gotovo 10 posto dnevno preporučene količine kalcija tebadem 27 posto preporučene količine magnezija.

Dobar su izvor cinka i vitamina E, a zahvaljujući obilju flavonoida antioksidalnog djelovanja pomažu u snižavanju kolesterola, održavanju normalne razine krvnog tlaka te zaštiti od srčanih bolesti i raznih oblika tumora.

Bademi su izvrsno sredstvo protiv žgaravice. Iza kave, pojedite par badema.

 

 

Probajte stvoriti naviku da svaki dan u jednom međuobroku, poslijepodne, pojedete neke orašaste plodove. Budući da jesu kaloričniji 5-10 komada vam je dovoljno. Zasitit će vas i sa njima ćete unijeti vitamine potrebne organizmu.

 

Recept za kolač - Makrone od lješnjaka

Sastojci:vesna-kolac

3 bjelanjka

250 grama šećera

250 grama lješnjaka

 

Bjelanjke čvrsto istući,dodati 250 grama šećera i 5 minuta mksati.

Dodati 250 grama mljevenih lješnaka i umješati.

Sa dvije žličice napraviti vrhove i staviti na pleh izlozen sa papirom za pecenje.

Na svaki vrh staviti cijeli lješnjak.

U zagrijanij pećnici peći  na 160°c  15 min.

 

Mi smo probali u varijanti i sa bademima i sa lješnjacima.

Odlično i jako brzo gotovo.

Iznad glave

flight-radar-24