Orašasto je voće izrazito bogato polinezasićenim masnim kiselinama, a one su dokazano dobre za naše zdravlje.
Lješnaci
Bogat su izvor E vitamina i jednostruko nezasićenih kiselina te B vitamina biotina, koji je nužan za zdravlje kože i noktiju.
Osim bjelančevina, lješnjaci sadrže masnoće, ugljikohidrate, kalij, fosfor, kalcij i vitamin B1.
Okus se pojačava prženjem, pa se preporučuje najprije oljuštene lješnjake popržiti na suhoj tavici ili u pećnici, a tek tada samljeti ili sjeckati za upotrebu.
Bademi
Dobrodošli su za zdravlje kostiju jer samo 3 grama sadrži gotovo 10 posto dnevno preporučene količine kalcija te 27 posto preporučene količine magnezija.
Dobar su izvor cinka i vitamina E, a zahvaljujući obilju flavonoida antioksidalnog djelovanja pomažu u snižavanju kolesterola, održavanju normalne razine krvnog tlaka te zaštiti od srčanih bolesti i raznih oblika tumora.
Bademi su izvrsno sredstvo protiv žgaravice. Iza kave, pojedite par badema.
Probajte stvoriti naviku da svaki dan u jednom međuobroku, poslijepodne, pojedete neke orašaste plodove. Budući da jesu kaloričniji 5-10 komada vam je dovoljno. Zasitit će vas i sa njima ćete unijeti vitamine potrebne organizmu.
Recept za kolač - Makrone od lješnjaka
Sastojci:
3 bjelanjka
250 grama šećera
250 grama lješnjaka
Bjelanjke čvrsto istući,dodati 250 grama šećera i 5 minuta mksati.
Dodati 250 grama mljevenih lješnaka i umješati.
Sa dvije žličice napraviti vrhove i staviti na pleh izlozen sa papirom za pecenje.
Na svaki vrh staviti cijeli lješnjak.
U zagrijanij pećnici peći na 160°c 15 min.
Mi smo probali u varijanti i sa bademima i sa lješnjacima.
Odlično i jako brzo gotovo.